Sr. David English i Sr. Lluís Renart
Sr. David English i Sr. Lluís Renart
PC, 15è VOLUM. Entitats mèdiques

SR. DAVID ENGLISH, SR. LLUÍS RENART

SMITH & NEPHEW

Texto del 2003

La tensió que a vegades hi ha entre la indústria i la medicina fa que els professionals busquin contínuament noves solucions, i això és molt bo per als pacients.

El món de la medicina és molt ampli i necessita de molts altres camps per tal de poder-se desenvolupar plenament, per això hi ha empreses dedicades a servir els productes que tots els hospitals del món necessiten, productes que estan immersos en un mercat comercial, però que han sorgit de la ment de metges i especialistes que l’únic que pretenen és millorar els tractaments per als pacients o trobar noves vies perquè es recuperin de determinades afeccions. Una d’aquestes empreses és Smith & Nephew, una multinacional britànica amb presència a noranta països, un dels quals és el nostre. El director general, el senyor David English, i el senyor Lluís Renart, membre del consell d’administració de la firma a Espanya, ens parlen dels productes i els objectius de l’empresa: “Tenim quatre línies de productes: la primera és la de pròtesis d’ortopèdia; la segona la d’apòsits molt especialitzats per als tractaments d’úlceres cròniques; després ve una línia molt més tecnològica, com és la dels productes d’endoscòpia, i, finalment, formem una joint venture amb la companyia alemanya Beiersdorf que es dedica a tot allò que van ser els fonaments de la nostra empresa, els productes sanitaris necessaris a tots els hospitals del món: esparadraps, benes de tot tipus, guix, etc.”

Comencem, doncs, parlant d’aquesta primera línia de producció i investigació dedicada a les pròtesis ortopèdiques: “El nostre objectiu és fer que el funcionament de l’articulació es recuperi a través d’uns implants. Treballem molt en pròtesis per genolls i malucs, ja que són les articulacions que més es malgasten perquè carreguen gairebé tot el pes del cos. El fonamental és permetre que una persona pugui continuar fent el joc articulatori.”

Aquella cama de fusta que s’havia de posar abans s’ha substituït per un genoll que permet que el pacient pugui continuar caminant i fins i tot movent-se gairebé amb normalitat. Per fer tot això, cal molta col·laboració entre metges, enginyers, metal·lúrgics i tot un seguit de gent que treballa perquè les coses surtin perfectament: “Es tracta de trobar els materials més adequats per fer aquests implants, uns materials que han de suportar les demandes del cos humà; és a dir, no podem posar dins el nostre cos qualsevol material perquè hem de procurar que aquella pròtesi pugui durar al màxim de temps possible.”

A més, les expectatives de vida i activitat d’una persona d’avui no són les mateixes que fa uns anys: “Avui una persona de setanta anys porta una vida força activa, no està tancada a casa com passava fa vint anys, sinó que surt, passeja, fa esport, balla i no s’està gaires hores quieta. De manera que el repte de la indústria i la medicina és mantenir aquesta persona activa. Es tracta de millorar la seva qualitat de vida.”

Smith & Nephew té un gran centre d’investigació i desenvolupament a Anglaterra i dos més als Estats Units. A tots es treballa amb estreta col·laboració amb metges de tot el món per tal que els productes es vagin perfeccionant. Un exemple d’això és el doctor Ramon Cugat, una persona coneguda a tot el món en el camp de l’artroscòpia i que ha estat diverses vegades al centre de Boston per tal de col·laborar amb els investigadors de l’empresa: “El metge és qui està més a prop del pacient, per tant, tenim molt clar que és ell qui sap el que necessita, després nosaltres intentem portar-ho a terme amb l’ajuda d’altres experts del món de la medicina i de moltes altres disciplines. Smith & Nephew és una empresa capaç de tenir equips que entenguin el que el metge necessita i després convertir-ho en productes que siguin viables i que es puguin industrialitzar, perquè serviria de ben poc fer un genoll perfecte però de forma tan artesanal que tingués un cost només a l’abast de molt pocs.” En resum, es tracta de resoldre el problema mèdicament, tècnicament, i després posar-lo a l’abast del nombre de pacients més ampli possible perquè puguin continuar fent una vida normal.

El senyor Lluís Renart explica que no són solament les pròtesis el que pot ajudar un malalt, també hi ha els apòsits: “No fa gaires anys, quan una persona gran es trencava el fèmur, s’havia de quedar al llit fent repòs durant moltes setmanes i podia desevolupar complicacions que podien posar en perill la seva vida. Doncs bé, penso que la nostra empresa ha contribuït a solucionar els dos problemes. D’una banda ja no cal que es faci un repòs tan llarg, perquè amb les pròtesis se soluciona el problema més ràpidament, però a més amb els apòsits per a úlceres cròniques aconseguim que no es produeixin les llagues i que, en cas que es produeixin, es puguin curar.”

A banda d’això, com s’ha dit al començament, l’empresa treballa també en un camp molt més especialitzat com és el dels aparells d’endoscòpia: “La història d’aquestes aplicacions pren força a Alemanya quan s’aconsegueix controlar la llum dins un tub molt fi. Aleshores, un metge japonès, Kenji Takagi, comença a utilitzar-ho dins les articulacions i ben aviat arriba a Europa. En aquest sentit, el que fa Smith & Nephew és fabricar instruments per fer les intervencions. Per exemple, el primer instrumental motoritzat va aparèixer el 1977 quan Lanny L. Johnson, de Michigan, el desenvolupà amb l’empresa Dyonics, que pertany a Smith & Nephew. També es desenvolupen les fonts de llum i el control de la imatge, així els metges poden veure l’interior del cos humà.”

Al començament, el metge havia de posar l’ull al final d’aquest tub per tal de veure què hi havia a dins, però ara ja es veu tot per monitors: “En aquest camp, parlem, de fet, de tres elements: un element que il·lumina, un altre que permet veure-hi i el tercer que és el que permet que el personal sanitari pugui treballar. Amb aquest sistema, a través d’una mínima ferida, es pot actuar dins el cos del pacient.”

Així, hi ha instrumentals de diversos tipus i amb característiques també diverses: “D’una banda, tenim la ferida, que és la porta d’accés a l’interior del cos, un accés d’un centímetre aproximadament; de l’altra, un cop s’ha entrat dins el cos s’hi ha d’intervenir i això vol dir tenir material adequat per poder-ho fer.”

Quant a les últimes innovacions, el personal d’Smith & Nephew està treballant i, de fet, ja es comença a aplicar el teixit creat a partir de cèl·lules mare: “Estem desenvolupant un apòsit molt modern que sustitueixi la pell en casos de cremades greus o úlceres causades per la diabetis.” El progrés en les ciències de la salut és imparable i segurament estem al començament d’una època molt important en aquest aspecte.