Sr. Sergi Engli Izquierdo
Sr. Sergi Engli Izquierdo
PC, 15è VOLUM. Entitats mèdiques

SR. SERGI ENGLI IZQUIERDO

CENTRE MÈDIC MARINA

Text del 2003

Sergi Engli és un jove que, tot i que no és metge, prové d’una família que ha dedicat tota la seva vida a aquesta disciplina i sap la importància que té oferir un bon servei als pacients. Per això mateix, després d’acabar la carrera d’econòmiques i de fer un màster en gestió i direcció d’empreses, va associar-se amb el seu germà, Antonio César Engli, per fundar el Centre Mèdic Marina, que dóna servei al Prat de Llobregat des de l’any 1999: “Com a tesina final del màster ja havia treballat en la creació d’un centre mèdic, de manera que havia estudiat molt envers el tema. A més, també havia estat treballant una temporada al Centre Mèdic i de Rehabilitació de Castelldefels muntant un projecte d’hospital a la zona, i el meu germà ja havia obert un centre mèdic amb uns companys seus a Gavà.” L’experiència, doncs, hi era, i també les ganes de donar servei a una població de setanta mil habitants que no comptava amb cap centre privat d’aquestes característiques.

El centre cobreix la major part de les especialitats mèdiques, i també tot el que és radiologia convencional, rehabilitació i algunes proves complementàries. Actualment, Sergi Engli és el gerent del centre, i Antonio César Engli, a més de desenvolupar la seva tasca com a metge de medicina general, n’és el director mèdic. Els germans Engli tenen dues sòcies més: Adela Rueda, la seva cunyada i especialista en pediatria; i Anna Cotillas, una amiga de la família. Potser pel fet de tractar-se d’un negoci familiar, el centre ha volgut mantenir sempre l’esperit de família, un tarannà que fa que el pacient se senti acollit i ben atès: “Nosaltres tenim pacients, persones que pateixen patologies diverses; i tenim també clients que són els metges i les entitats asseguradores. La meva feina és fer que l’organització funcioni, coordinar-la de manera satisfactòria i sobretot tenint en compte a les persones que tractem; si un malalt pot sortir el mateix dia que ve a visitar-nos amb el màxim de feina feta, és a dir, si li hem pogut fer totes les proves que necessita molt millor, i així li estalviem haver de tornar un altre dia. Volem que les persones que ens vénen a veure se sentin de grat amb nosaltres, que les puguem cridar pel nom i preguntar per la seva família, perquè pensem que el tracte i el fet que de sentir-se relaxat ja forma part de la teràpia que acaba resolent una malaltia. Així les instal·lacions del centre ja tenen en compte aquest aspecte, vam optar per una decoració amb tons de colors relaxants i per espais grans perquè no volem que ningú se senti angoixat a casa nostra. Els despatxos encaixonats no formen part de la filosofia del nostre centre, nosaltres hem optat pel vidre i pels espais oberts, sense que això faci que el pacient pugui sentir-se incòmode, tot el contrari.”

Pel que fa a l’atenció mèdica, tot i que compten amb dinou especialitats, al Centre Mèdic Marina es dona molta importància a la figura del metge de capçalera: “Els especialistes saben que s’ocupen d’una àrea concreta, però el contacte més íntim amb el pacient el té el metge de capçalera, que és qui realment fa de coordinador i qui manté la relació directa amb el pacient. Es tracta que la persona que entra al centre sàpiga que té un assessor al costat que li dirà a quin especialista ha de dirigir-se per solucionar la seva malaltia.”

Però aquest metge de capçalera que s’intenta recuperar del passat, ja no és el mateix que era fa vint o trenta anys: “Ara entenem el metge de capçalera integrat en una organització com la nostra, perquè això li permet fer totes les proves que són necessàries i no s’ha de preocupar si les podrà fer o no. Abans hi havia aquesta relació de confiança i familiar, però el que mancava era la possibilitat de fer proves complementàries per tal de dur a terme un bon diagnòstic, de manera que moltes vegades l’important era tenir un metge que tingués un bon ull mèdic.” Ara tot això és ben diferent, en un centre com el que dirigeix Sergi Engli, el pacient surt amb totes les proves fetes i amb un diagnòstic ben clar.

Tampoc s’ha d’oblidar la gran tasca que fan els pediatres, que són els metges de capçalera infantils: “Nosaltres tenim tres pediatres i totes tres tenen molt clar que són metges de nens, però que tenen una feina molt important amb els pares o amb els avis, que sovint són els qui s’encarreguen de portar el nen al metge. Es tracta d’informar-los molt bé de què han de fer amb el nen en determinades circumstàncies, però també se’ls ha d’educar i aquesta és una feina de les pediatres.” D’aquest tema, la família Engli en sap un munt, ja que el doctor Antonio Engli Navarro, pare dels fundadors d’aquest centre, va ser el primer pediatre que hi va haver a la població de Gavà, i tot i que ara està jubilat hi ha molta gent que encara el recorda perquè havia estat el seu metge de capçalera i el dels seus fills.

A banda dels bons professionals que treballen al Centre Mèdic Marina, les instal·lacions també compten amb aparells d’última generació que ajuden als metges a fer millors diagnòstics: “Tan bon punt ens va ser possible, per exemple, vam posar un mamògraf que ens permetia suplir la mancança que aleshores hi havia a la zona, així podíem donar un servei importantíssim de detecció precoç del càncer de mama, una malaltia terrible que cal descobrir a temps. En aquest sentit, també hem treballat al costat de l’associació local de lluita contra el càncer, perquè el que tenim molt clar és que nosaltres formem part de la població del Prat i, per tant, ens hi impliquem tant com podem.”

Per aquesta raó, precisament, hi ha moltes associacions de la vila, sobretot esportives, que compten amb els serveis del centre: “Fem revisions anuals als esportistes de la ciutat i també hi ha moltes empreses, grans i petites, que ens envien els seus treballadors, ja sigui per les revisions periòdiques o per accidents de treball. Sigui com sigui, estem plenament integrats a la vida del Prat de Llobregat.”