Texto del 2003
Preferim anomenar el balneari centre de readaptació social, on s’hi va a buscar una pau i una millora dels problemes de salut crònics.
Termas Orion identifica un balneari estretament lligat a la història del poble de Santa Coloma de Farners i de la seva gent. Des de sempre “les basses d’aigua calenta de’n Molins”, tal com les anomenaven els pagesos que hi ablanien el cànem, han estat vinculades a la família del propietari actual, el Sr. Domènec Campeny i Callicó: “Som de Santa Coloma de tota la vida i vaig comprar les termes, l’any 1978, per motius sentimentals ja que el meu pare havia estat durant 21 anys el jardiner del balneari. Teníem una fàbrica de gèneres de punt però des de 1989 ens dediquem exclusivament a dirigir el balneari.”
El doctor Lluís Miquel Tomàs-Rodó, director mèdic de l’entitat, també és del poble i fill d’una família de metges que havien treballat a Termas Orion, va començar el seu avi l’any 1924: “Quan em van proposar de dirigir els serveis mèdics del balneari no m’ho vaig rumiar gaire perquè ja ho havia viscut de petit amb l’avi i el pare. En aquells moments jo era metge de família al centre d’atenció primària de Santa Coloma i me’n vaig anar dos anys a Montpeller per fer l’especialitat d’hidrologia mèdica.”
Des de 1860, l’aiguaneix del municipi ha vist la construcció i remodelació d’edificis termals, la propietat dels quals ha passat per diferents mans. El balneari ha resistit el pas de guerres, en què ha estat refugi i hospital militar; ha viscut la seva època daurada entre 1910 i 1930, a la qual pertany la imatge actual de l’edifici; ha sucumbit a la crisi del sector del anys seixanta i setanta; i en l’actualitat, ha ressorgit amb un nou plantejament: “Preferim anomenar el balneari centre de readaptació social, on s’hi va a buscar una pau i, si és possible, una millora d’aquells problemes de salut crònics que no tenen un guariment ràpid i que afecten la qualitat de vida de les persones”, explica el doctor Rodó.
Domènec Campeny matisa que “no som un hotel convencional, sinó un centre mèdic i alhora casa de repòs, especialment indicada per a combatre l’estrès.”
Ambdós responsables veuen el balneari com un centre de rehabilitació de les patologies que comporta el ritme de vida actual, sovint massa accelerat, com “malalties psicosomàtiques que hi estan relacionades: la síndrome del còlon irritable, insomni, síndrome miotensiva cervical i cefalees tensionals.”
Per al doctor, el concepte de rehabilitació també és aplicable a persones “que passen per moments delicats, després de sortir de centres de salut mental o d’hospitals, quan encara no estan prou bé per reincorporar-se a la vida quotidiana. El balneari fa de pont per a aquests pacients, que necessiten més atenció.”
Amb aquest concepte, les Termes Orion se situen en l’àmbit de la medicina moderna, ja que tracten l’ésser humà des d’una perspectiva global: “Nosaltres atenem la persona com a un conjunt, que pot tenir diversos problemes de salut” diu el doctor, un punt de vista que s’adiu amb la seva formació com a metge de família.
Creu que al balneari “el metge ha de fer un diagnòstic i valorar altres problemes que hi pugui haver evitant d’aquesta forma que els efectes siguin contraproduents.”
L’element bàsic utilitzat és l’aigua, “que brolla a 42º i és medicinal, amb propietats relaxants musculars i també sedants, per la temperatura i pel gas radioactiu que desprèn, inofensiu perquè no s’acumula.”
Els tractaments amb l’aigua –aconsellen que tinguin una duració, com a mínim, d’una setmana– poden ser per via externa com els banys o les dutxes, o per via interna ingerint-la o inhalant-la, “tot i que avui la gent ve més a fer tractaments per via externa; abans les aigües es prenien.”
Una piscina d’aigua termal a 36º és la base per tractar els reumatismes i l’estrès pels seus efectes relaxants: “És important el temps d’estada; el gas i la temperatura provoquen relaxació muscular, i si s’hi està massa estona es té la sensació d’aixafament.”
Les dutxes regulen la pressió de l’aigua aconseguint “diferents efectes de massatge: des d’afavorir el retorn venós en problemes circulatoris fins a treballar la musculatura de l’esquena.”
Quant a la ingestió: “l’aigua és de baixa mineralització i té uns importants efectes diürètics. Ajuda en tots els processos crònics de retencions de líquids. En el tub digestiu provoca una relaxació muscular que va bé per al budell irritable.”
L’altra via interna és la inhalació, que a pacients amb bronquitis crònica “els neteja els pulmons. Amb aparells d’ultrasons s’aconsegueixen gotes de dimensions molt petites que s’inhalen.”
A banda de l’aigua, el balneari també utilitza altres tractaments complementaris amb efectes relaxants com les tècniques de massatge, el shiatsu japonès i els fangs. El programa de rehabilitació també estimula a fer exercici físic, fonamental per als malalts d’artrosi: “Intentem fer-los recuperar el gust per la marxa. S’han evitat moltes pròtesis de genoll i intervencions quirúrgiques a l’esquena gràcies a una bona rehabilitació que millora l’esquelet i la massa muscular.”
L ‘exercici també és important en els pacients amb excés de pes, una patologia que el doctor Rodó considera complicada de tractar, com també ho és el tabaquisme: “Es procura canviar els hàbits de les persones afectades i que els mantinguin quan marxen del centre, la qual cosa que és difícil de saber perquè sovint no es pot fer el seguiment.”
De totes maneres, el doctor Rodó se sorprèn pels resultats obtinguts i també “per la força de voluntat amb què els pacients afronten els tractaments.”
Pel fet de concebre el balneari com un centre integral de salut, la clientela de Termes Orion és molt variada. Durant una gran part de l’any, mitjançant el programa de salut termal de l’Inserso, hi acudeix la gent gran, un col·lectiu ben conegut pels responsables del balneari: “Tan sols l’acolliment i el fet d’estar ben atesos, en companyia de persones amb problemes semblants, els dóna consol i ajut. Sovint viuen sols, sense familiars o gent propera”, comenta el doctor Rodó.
Als mesos d’estiu, Setmana Santa i Nadal “rebem gent de tots els nivells econòmics i de totes les edats, com parelles joves amb fills petits i jovent de 20 anys. També vénen esportistes per complementar l’esport amb tractaments termals.”
Per a Domènec Campeny, l’afluència de clients també és deguda al tracte familiar i a la capacitat del balneari: “hi caben fins a 150 persones, i l’objectiu és cuidar-les totes, amb afecte, dietes personalitzades i un menjar casolà. Les instal·lacions són actuals i l’entorn és privilegiat.”
Així, Termas Orion ofereix uns serveis que cobreixen totes les possibilitats: forfaits antiestrès de cap de setmana; tractaments per a combatre el tabaquisme i l’excés de pes; i un centre lúdic termal, anomenat Magma, que es va inaugurar l’any 2002. D’aquesta manera, amb l’aigua de Santa Coloma i amb l’esforç de la seva gent per retornar la salut als qui els visiten, “hi ha persones que esperen any rere any tornar al balneari i marxen amb una empenta que els dóna forces per continuar endavant.”