Text del 2001.
“Cada vegada la tecnologia és més a l’abast de tothom, tant econòmicament com quant a la facilitat d’ús”
La quantitat d’oportunitats laborals que els enginyers en telecomunicacions troben un cop han finalitzat els seus estudis, juntament amb les dificultats que tot projecte empresarial comporta, motiva que només un petit nombre d’aquests professionals es llencin a l’aventura d’establir-se pel seu compte. Francesc Sellés és un d’aquests emprenedors: “Ja abans d’acabar la carrera un grup d’amics vam decidir que la nostra fita professional seria muntar una empresa per a assessorar-ne i informatitzar-ne d’altres. En completar la meva formació em vaig incorporar a una multinacional del sector de les telecomunicacions. No obstant l’estabilitat i l’elevada qualitat de vida de què gaudia, vaig continuar amb la intenció d’establir-me pel meu compte, segurament perquè a casa sempre havien treballat per a ells mateixos i jo havia pogut observar les dificultats i les satisfaccions que dóna l’autoocupació. L’any 1993 vaig començar amb els primers projectes, i el 1995 em vaig establir de manera definitiva en el sector privat, dedicant-me a l’assessorament, venda i manteniment de productes propis i externs tant de maquinaris com de programaris.”
Els obstacles dels primers anys van ser molt nombrosos, fins a l’extrem que “a poc a poc el nombre de persones implicades es va anar reduint en comprovar els entrebancs de dependre exclusivament de la teva feina i la multitud de factors externs que incideixen en un projecte. Tot això va provocar que decidissin restar al sector privat, on les seves preocupacions serien menors.”
Sens dubte, però, el més difícil va ser la vessant comercial: “És indispensable que els teus productes tinguin qualitat, però alhora també cal saber vendre’ls i satisfer les necessitats dels clients. En el meu cas concret, els inicis van ser problemàtics per una sèrie de raons: d’una banda, era molt jove i l’experiència és un grau en l’assessorament perquè els anys inspiren més confiança en els clients. D’altra, els enginyers de telecomunicacions són formats, bàsicament, per dedicar-se al sector privat i disposen d’uns coneixements tècnics molt precisos i valuosos però no tenen ni tan sols la formació bàsica empresarial necessària per tirar endavant un projecte professional propi. Penso que aquest és un repte que el món acadèmic hauria d’encarar en el futur perquè actualment les perspectives d’autoocupació són molt elevades i seria convenient que les noves promocions disposessin d’una formació que els estalviés maldecaps i petites frustracions.”
Tot i aquestes problemàtiques inicials, Abox es va saber fer una petita cartera de clients ràpidament. Des d’aleshores el creixement ha estat constant i en aquests moments hi col·laboren unes vint persones que assessoren més d’una centena d’empreses. “Un dels nostres secrets és que tots els clients tenen nom i cognom per a nosaltres.” Les seves línies d’actuació estan força diversificades: “Dins de la vessant estrictament creadora, ens hem especialitzat en la programació a mida per a les nostres empreses clientes, en la seguretat en les àrees d’Internet i d’informàtica empresarial i en el desenvolupament de solucions específiques per a la xarxa. També ens hem preocupat molt de poder assolir la posició de representants per a Espanya, Portugal i França de determinats productes estandarditzats més especialitzats que no es distribueixen directament. Per tal de conèixer-los nosaltres mateixos ens posem en contacte amb els seus creadors mitjançant una trobada o la visita de les principals fires europees i nord-americanes.”
La seva aposta actual i de cara al futur és la seguretat i el servei postvenda: “Hi ha determinats períodes de l’any en què el volum de venda és mínim. Gràcies al nostre servei de manteniment i implementacions, que es regula mitjançant un contracte anual renovable, podem superar positivament aquestes èpoques. La nostra intenció per al futur és continuar amb les mateixes línies d’actuació, tot millorant-les i superant-nos dia a dia.”
Si la informàtica ha viscut un canvi substancial durant els seus anys d’exercici professional, aquest ha estat el de la humanització: “Cada vegada la tecnologia és més a l’abast de tothom tant econòmicament com quant a la facilitat d’ús d’aquests instruments. A això cal sumar el fet que el mercat està ple d’ofertes i en aquest context l’empresari necessita un professional que li recomani quina és la millor opció per a la seva situació concreta. Tot plegat explica que l’assessorament en aquestes matèries sigui una professió amb futur i que molts professionals estiguin actualment cercant el seu propi espai de mercat, la qual cosa fa que la competència sigui molt dura.”
La polèmica entre els avantatges i els inconvenients de la informàtica i d’Internet té múltiples perspectives: “L’ús d’un mitjà de comunicació tan ràpid permet, per exemple, que es denunciïn les injustícies que han tingut lloc ara mateix a un petit poble d’Àfrica. Per contra, pot haver-hi organitzacions privades que no facin un bon ús d’aquesta possibilitat i que la utilitzin per implantar-se a les zones més pobres del planeta per tal d’incrementar els seus beneficis. En definitiva, crec que la controvèrsia amaga el fet que cada cop més prima la part econòmica de les activitats i els mitjans de comunicació no en són una excepció. Per aquesta causa s’ha de ser molt prudent a l’hora de valorar les informacions que donen a conèixer i, sobretot, el punt de vista des del qual les enfoquen.”
Les possibilitats econòmiques de la xarxa encara són incipients: “Ara per ara s’està emprant per executar compres d’articles d’un valor mitjà i que se centren en el producte en si mateix. Ja veurem si aquesta tendència s’inverteix en el futur.”
Una de les grans incògnites que presenten són les mesures de seguretat: “Més que problemes legislatius, actualment tenim problemes tècnics perquè hi ha moltes llacunes al respecte. Els bancs i les empreses d’assegurances, de transport i logístiques estan fent un gran esforç en aquesta àrea.”
El suposat retard en l’evolució informàtica del nostre país s’ha d’analitzar en el seu veritable context: “És cert que Internet i les noves tecnologies han tingut un desenvolupament més lent que als països del nord d’Europa. En el cas de la informàtica, però, crec que els nostres nivells d’implantació són molt pròxims als d’aquests països.”
Amb el pas del temps, Francesc Sellés Carreras se sent més empresari que no pas enginyer i emfatitza la importància de comptar amb un equip sòlid i implicat en la filosofia del projecte: “A l’hora de seleccionar un col·laborador, més que la formació inicial és fonamental valorar el dinamisme, l’empenta i la predisposició que pugui tenir el candidat per al tracte amb el públic.”