Text del 2002.
Cada vegada hi ha més opcions per a gaudir de la música en directe. La Fundació Privada Ribermúsica organitza al llarg de l’any activitats concertístiques per apropar la música a la població en espais especials i oberts. Els seus objectius van més enllà; també ha posat en marxa un programa social que aprofita el vessant educatiu, integrador i sensibilitzador del fet musical. Aquesta iniciativa té el seu punt de partida l’any 1995 amb la Gran Festa de la Música de la Ribera, al barceloní barri del mateix nom. El director de la Fundació Privada Ribermúsica, Joan Puigdellívol, és el seu impulsor.
“Ribermúsica va néixer el 1996 per donar continuïtat i ampliar el marc d’activitats de la Gran Festa de la Música, celebrada el primer cap de setmana d’octubre de 1995 a l’emblemàtic barri de la Ribera de Barcelona. Aquest esdeveniment va ser una prova pilot per instaurar el Festival de Tardor a partir de l’any següent, crear l’Associació el 1998 i la Fundació el 2000. Es va organitzar a instàncies de la Plataforma d’Entitats de la Ribera, a fi de reactivar un barri que sortia d’un profund declivi. Així, sota el lema ‘Totes les músiques, Tots els espais, Tots els públics’, va néixer un fenomen que avui ja es perfila com un referent en l’activitat cultural barcelonina, amb una repercussió notable als mitjans de comunicació i una innegable singularitat: tot un barri reunit sota el patrocini de la música, per satisfer una vella aspiració de cohesió social a què el nostre poble és molt procliu; Ribermúsica és un projecte amb regust arcaitzant, fusionat amb un llenguatge del segle XXI.” Entitats cíviques, comerciants, empresaris, artesans i veïns van donar-hi suport i van creure que aquestes accions podien fer ressorgir un barri que a partir de la dècada dels 70, havia patit una davallada important.
I és que la Ribera té una seducció especial que el fet musical potencia. “És un important nucli històric, amb una presència de monuments notables: Basílica de Santa Maria del Mar, carrer de Montcada, amb els seus palaus i museus, convent de Sant Agustí, Llotja de Barcelona…, un centre artisticoartesanal, on els antics gremis semblen perviure a l’època moderna, i una zona de lleure amb un formiguer de bars i restaurants. La música s’hi combina de forma idònia, perquè cada indret té un gran poder catalitzador. El Festival de Tardor és un autèntic happening, que aprofita la força visual del fenomen sonor, emmarcat en aquest context, i provoca la participació de l’espectador, incitant-lo a perdre’s pels seus carrerons programa en mà, afinant l’oïda i amb la vista a l’aguait.”
El 2000 es va crear la Fundació Privada Ribermúsica, amb un patronat de primera línia, per tal de coordinar tot el projecte i passar del voluntarisme dels primers anys, a la plena professionalitat. “A partir de la idea primigènia, s’ha anat articulant un projecte que té el Festival de Tardor com a eix vertebrador i punt de partida, amb un conjunt d’activitats satèl·lits, com el Cicle de Concerts a les Galeries d’Art, que, sota el lema ‘Art per sentir-Música per veure’, i aprofitant els circuits artístics de Barcelona, vol fer de les galeries un punt de trobada de melòmans i amants de l’art; o iniciatives de diversa índole, on la potenciació dels joves intèrprets, la relació de les arts plàstiques, escèniques i literàries amb la música, la integració del fet sonor en el marc arquitectònic, i el desenvolupament de les noves tendències musicals, són els trets fonamentals.” Però l’àmbit d’acció de la Fundació s’ha anat ampliant: “Ribermúsica ha transcendit el barri per a implantar-se en altres àmbits territorials. La Ribera és el camp d’experimentació que permet traslladar, a petita escala, projectes com el Festival de Tardor a d’altres municipis.”
La idea és que Ribermúsica porti la música a tots els espais possibles i a tots els públics. “És tan important portar música a un centre comercial, com crear noves propostes en un cementiri històric, una església romànica, o un auditori convencional. Activitats tan anodines com comprar uns pantalons o una rentadora, poden resultar més engrescadores amb el contrapunt de la música. Els ingressos que s’obtenen amb el management s’inverteixen en l’estructura de la Fundació i en el Projecte Social, l’actual cavall de batalla. La vocació social de Ribermúsica té el seu reflex a les escoles d’educació primària, amb activitats complementàries a l’ensenyament reglat; en el col·lectiu de joves marginals del districte, als quals s’integra mitjançant workshops i tallers musicals; i en una fase futura, a hospitals, asils i centres penitenciaris, a través de la musicoteràpia.”
El projecte de Ribermúsica compta amb el suport de personalitats rellevants del món de l’art i la cultura a Catalunya. “El suport del món cultural i artístic, i el paper del patronat que fa d’aixopluc a l’entitat, així com l’ajut d’institucions i patrocinadors, són essencials en un projecte d’aquesta naturalesa, tant per avalar la nostra trajectòria, com per garantir-ne la continuïtat. Avui, després de set anys, l’empresari d’un bar de copes ha descobert com és d’important crear un lleure civilitzat a través de les copes de música, i el botiguer ha entès la necessitat d’apostar pel cooperativisme; en aquesta comesa de la cohesió social, la música no té parangó possible amb altres disciplines. Durant els primers anys, va ser molt dur convèncer els músics perquè participessin desinteressadament als actes, i als comerciants perquè es deixessin envair per la música; ara això, sense ser una bassa d’oli, és molt més fàcil.” I conclou: “En aquests moments, l’objectiu és consolidar el Festival de Tardor, creant noves propostes interdisciplinàries, com la performance Nit Transfigurada, del passat Festival 2001, al Fossar de les Moreres, on es fusionava la música de Schoenberg amb poesia, dansa, pirotècnia i acrobàcia; expandir el projecte, contribuir a la dignificació del músic professional, i posar fil a l’agulla en el tema social. Jo vull passar a una fase més relaxada i veure amb distància com evoluciona tot; en definitiva, jo no he fet el projecte, ell m’ha fet a mi…”