Text del 2002.
“L’actitud positiva vers la prevenció, evita l’accident”
Fundació Universal treballa per fomentar la reducció dels accidents de treball. L’entitat, que va néixer el 1989, ha realitzat una trajectòria important, que ha contribuït a millorar la consciència preventiva tant de l’empresari com del treballador. La presideix el Dr. Juan Antonio Andreu, i Jordi Rabassó Campi n’és el director.
La finalitat de la Fundació és fomentar, desenvolupar i difondre aquelles ciències, tècniques i activitats relacionades amb la prevenció, tractament, rehabilitació, legislació i gestió de la salut i higiene en el treball, atenent les creixents necessitats de la societat dins el marc laboral. “Realitzem activitats docents, d’investigació experimental, clínica i de base, programes formatius, de foment de l’ocupació, d’adequació i valoració del personal i dels llocs de treball, serveis d’informació, de documentació, auditoria, diagnòstic, mediació i consultoria.”
La realitat és que la societat no disposa de cultura de la prevenció i no tan sols en el camp dels riscos laborals sinó en molts d’altres. “Hi ha dues grans branques que s’han de treballar, una és la de l’aptitud, és a dir, que la gent sàpiga què pot passar, quins riscos pot haver-hi en el seu lloc de treball, que conegui com es poden evitar, que faci el seu treball correctament… i l’altra és l’actitud, que sigui positiva vers la prevenció, que es facin les coses ben fetes per evitar l’accident. L’any 1995 es va publicar la Llei de prevenció de riscos laborals i el 1997 el Reglament dels serveis de prevenció que partien d’una directiva europea de 1989. Després d’uns anys d’aplicació no s’ha aconseguit rebaixar la xifra d’accidents de treball.”
El fet és que l’accident es pot evitar. “Hi ha diferents estadis que poden tractar d’evitar-lo però s’ha de buscar el que sigui més eficient. Disposar de protecció final no evita l’accident però és important que se n’utilitzi. En un altre estadi hi ha la prevenció, que és intentar fer que encara que hi hagi condicions perilloses aquestes no sobrevinguin; finalment, és molt important la previsió, és a dir, construir adequadament, dissenyar màquines, instal·lacions, processos productius que no comportin risc pel treballador.” De la normativa sobre riscos laborals se’n poden extreure dues conclusions bàsiques: “L’empresari ha de garantir la seguretat i la salut dels treballadors al seu càrrec mentre que aquests s’han de protegir, fer el seu treball de forma segura per no accidentar-se ni provocar danys a tercers. Aquests dos articles, però, queden incomplets perquè manquen actitud i coneixements tant per part del treballador com de l’empresari.”
La reglamentació va posar de manifest la necessitat de disposar de persones formades en aquesta matèria. Jordi Rabassó coneix el tema amb escreix, ja que hi porta més de 25 anys dedicat. “Ara, hi comença a haver especialistes formats en prevenció de riscos laborals tot i que fa uns anys els qui ens hi dedicàvem érem una minoria. Amb l’entrada en vigor de la Llei es detecta la necessitat de disposar de molta més gent especialitzada. El Reglament de serveis de prevenció va permetre que unes institucions es poguessin dedicar a la formació, i Fundació Universal decideix entrar en aquest camp per donar resposta immediata a la necessitat social. Vam ser la primera entitat acreditada a Catalunya per dur a terme cursos formatius en matèria de prevenció de riscos laborals.”
El Reglament té en compte diverses figures que han d’integrar-se al món empresarial per preveure riscos laborals: “Persones que puguin formar part dels serveis de prevenció dins de les empreses, serveis aliens i treballadors designats dins l’empresa. La formació d’aquests darrers i la formació tècnica del futur director o tècnic dels serveis de prevenció és, sens dubte, una necessitat que s’ha de cobrir amb una preparació específica de qualitat. Així, la Fundació és l’instrument òptim per al desenvolupament d’una formació d’alt nivell ja que disposa d’una experiència d’anys d’investigació i docència dins d’aquest camp.”
Fundació Universal realitza formació per acreditar les especialitats de Seguretat en el Treball, Higiene Industrial i Ergonomia i Psicosociologia Aplicada. A més, fa seminaris específics de matèries relacionades amb la Prevenció de Riscos Laborals. També duu a terme el curs d’Auditoria del Sistema de Prevenció de Riscos Laborals així com cursos inclosos dins les àrees de gestió, recursos humans i sanitària. “La Fundació ha iniciat una línia de treball i docència amb el laboratori d’Anatomia Artroscòpica del Departament de Ciències Morfològiques de la Facultat de Medicina de la UB per a la realització de Jornades Teoricopràctiques d’Anatomia Quirúrgica, entre d’altres iniciatives.”
A banda de les actuacions formatives, la Fundació també treballa en la consultoria i la investigació. “En consultoria duem a terme investigació i detectem necessitats formatives en prevenció, factor humà i salut laboral. També avaluem al personal en el seu lloc de treball. En aquest sentit, es realitzen seminaris, jornades i debats sobre activitats preventives; ajudem a finançar projectes. En l’àrea d’investigació es fan tasques de recerca i s’ofereixen estudis innovadors sobre aquestes matèries. Des de la constitució de la Fundació s’han concedit ajudes econòmiques personals i institucionals per a la realització de programes formatius de diferents tipus.”
Entre aquests programes destaca el de Radiologia Intervencionista a l’Institut dei Tumori di Milano, el curs de Diplomat en medicina preventiva i esportiva al Royal London Hospital de Londres o el Màster en Malalties infeccioses que va tenir lloc a l’Hospital del Mar de Barcelona. “Per a la convocatòria d’ajudes a la Investigació 2001-2002 s’ha escollit el projecte Establiment d’una metodologia per la prevenció de la transmissió de microorganismes i alergènics a l’ambient de treball a través dels sistemes de ventilació i climatització. També s’ha concedit un accèssit al projecte Assetjament moral al treball (mobbing): diagnòstic, prevenció i reparació d’una nova malaltia laboral. Igualment es realitzen convenis d’investigació amb institucions i universitats.”
Els objectius de futur de Fundació Universal mostren el compromís de l’entitat per eliminar els riscos laborals. “No només volem actuar amb cursos reglamentats sinó que volem convertir-nos en un referent dins de la formació continuada en matèria de prevenció. El tècnic que s’ha format en aquests camps, quan accedeix a l’empresa, s’adona que ha de reciclar-se per abastar les seves necessitats. També estem entrant en el món de les noves tecnologies per disposar d’una alternativa als cursos presencials.” Aquesta Fundació està desenvolupant un projecte necessari per a la societat, perquè l’elevada sinistralitat en el món laboral es pot evitar, però cal l’esforç de tots perquè sigui una realitat.