Text del 2002.
“La nostra missió fonamental és promocionar els bons vins del Penedès i conservar i fer reviure les velles tradicions locals”
“La intenció de l’Acadèmia és ensenyar a distingir els vins i les seves qualitats, ensenyar a beure vi bo i a beure’l bé”
Des de fa alguns anys s’ha produït a escala mundial un interès renovat pel vi que va molt més enllà de l’aspecte merament gastronòmic. En països mediterranis de llarga cultura vinícola, com França, Espanya o Itàlia, el vi s’ha convertit en un distintiu de qualitat de vida, prestigi social i, fins i tot, de bon nivell cultural. L’Acadèmia Tastavins “Sant Humbert” de Vilafranca del Penedès ha tingut un paper important en la difusió arreu de Catalunya i de l’Estat espanyol dels vins que es crien al Penedès. Josep Santacana és des de fa cinc anys president de l’Acadèmia, que va néixer el 1965 de la mà d’un grup de dinou penedesencs amants de la terra i amb inquietuds pel món del vi. Josep Santacana, que també presideix la Federació Espanyola de Confraries Víniques, explica com va sorgir la idea de crear la Confraria de Tastavins: “Aquelles persones sabien apreciar les propietats del vi, i el que volien era fer-les conèixer. Eren conscients que s’havien de promocionar. Van intuir que els vins i els caves d’aquella zona arribarien a tenir un pes important en l’àmbit internacional uns anys després. Això els va portar a crear una confraria. La seva missió fonamental va ser promocionar els bons vins del Penedès i conservar i fer reviure les velles tradicions locals, entre altres aspectes. L’Acadèmia havia de retre honor a la important riquesa vinícola de la terra. Des d’un inici, la intenció va ser ensenyar a distingir els vins i les seves qualitats, ensenyar a beure vi bo i a beure’l bé.” En definitiva, la idea de l’Acadèmia Tastavins és promoure totes les iniciatives que tendeixin a millorar el coneixement de l’art del bon beure, propagar la cultura a l’entorn de la vinya i el vi, i aconseguir l’agermanament entre totes les regions vitivinícoles espanyoles.
Al voltant de la dècada de 1960, els vins del Penedès tenien un àmbit de difusió molt limitat. De fet, s’embotellava molt poc vi i “encara se’n bevia menys. Als pobles la gent se’l bevia en porró. A la zona del Penedès hi havia poques cases de vins que embotellaven, mentre que avui se’n compten més de 240. Les coses han anat canviant, perquè s’ha produït una transformació del sector. En l’actualitat, els vins del Penedès són considerats d’entre els millors del món. I els països que tenen un bon nivell econòmic, científic i educatiu s’interessen pel món de la gastronomia i el vi, dos camps molt units. Sobretot les persones a partir de trenta anys estan demostrant que tenen un gran interès per tot allò referent als vins.”
L’Acadèmia Tastavins organitza cursos de degustació per iniciar en el tast: “No és fàcil, però de mica en mica es van fent progressos. És bàsic que la societat conegui els vins i el seu procés d’elaboració; això els permetrà distingir entre un vi bo i un de dolent. Afortunadament, hi ha pocs vins que siguin molt dolents; si ho són, és perquè se’ls ha tractat malament en el transcurs de la seva comercialització.”
L’Acadèmia ha signat un acord amb el Consell Comarcal de l’Alt Penedès per a la realització de cursos per ensenyar a beure la gent jove: “Aquestes accions es duen a terme de forma conjunta amb els ajuntaments de tot el Penedès. És una prova pilot que ens agradaria poder introduir en altres comarques, perquè els joves d’entre divuit i vint-i-cinc anys siguin conscients de què és el món del vi i quines són les seves implicacions. El vi s’ha de saber beure i, per això, els empresaris del vi volen que la societat sàpiga beure mesuradament. El més important és saber beure i degustar. Arribar a identificar les varietats de raïm amb les quals s’ha elaborat el vi, si el raïm s’ha collit adequadament, si el vi s’ha elaborat bé, si és un vi jove, un reserva, un gran reserva, si la zona on s’ha collit és de qualitat… tot això és fantàstic. El sector vinícola està molt professionalitzat. Compta amb grans professionals, els enòlegs, que tenen bons coneixements sobre aquest món. Ells han contribuït a aplicar tècniques que han fet possible fer vi en zones on abans era inimaginable. Àrees de Catalunya on s’obtenien vins que només eren consumibles a través de cupatges amb altres vins, avui poden aplicar fermentacions controlades que permeten evitar el cupatge.”
Paradoxalment, el vi català té més prestigi fora que dins de Catalunya: “És una gran incoherència, però és així. Als elaboradors del vi del Penedès els resulta més fàcil obrir mercat fora d’Espanya. La gent de Barcelona acostuma a demanar un vi de La Rioja, perquè hi ha un costum arrelat des de fa molts anys. Els vins de les altres zones vinícoles espanyoles són de gran qualitat, però també ho són els del Penedès, tant els blancs com els negres.”
Aquest organisme també investeix personatges públics: polítics, artistes, científics… Han estat investits cent socis d’honor i vuitanta de mèrit i tres-cents quaranta de número. En total compta amb 520 acadèmics. “També fem actes d’agermanament amb altres confraries; organitzem viatges per conèixer altres àrees vitivinícoles espanyoles i estrangeres, com Xile, Califòrnia, França, Itàlia, i agermanar-nos. Intentem unir-nos a altres zones vinícoles per presentar els vins i donar-los a conèixer arreu. No som enemics de cap zona, al contrari, el vi és universal. Enguany organitzem el 37è concurs de vins del Penedès, al qual es presenten al voltant de 150 vins. Més de 200 catadors escullen els millors vins. Ara estem a punt d’iniciar un nou projecte: la presentació de vins d’alta qualitat als col·legis professionals.”
Per dur a terme aquestes actuacions, tenen el suport de la Denominació d’Origen, de la UVIPE (Unió de Productors Vinícoles del Penedès), de diversos ajuntaments i de la Cambra de Comerç: “Des de fa un any rebem alguna ajuda econòmica, però fins ara, l’entitat se sostenia gràcies als acadèmics. Estem treballant per oferir nous serveis als associats i al públic en general, com la posada en marxa d’una botiga virtual perquè la gent es pugui informar dels vins: on els pot trobar, tastar, els seus preus, etc.” Una tasca encomiable que ha donat els seus fruits i que continuarà donant-los. Els vins del Penedès porten art dintre seu i ben aviat tindran el reconeixement que es mereixen per part de la gent de la nostra terra.