Text del 2002.
“És gratificant poder contribuir que tot un col·lectiu desfavorit s’integri una mica més en la societat”
La voluntat solidària i generosa de dues de les tres germanes Godó, Carmen i María José, va ésser l’estímul responsable del naixement de la fundació privada portadora dels seus noms. Constituïda l’any 1984, l’entitat no ha deixat de nodrir el seu propòsit primordial d’ajudar i de recolzar infants i joves en situació de marginació per discapacitat física o psíquica o per motius socials o de ruptura familiar, tant a Catalunya com a la resta de l’Estat espanyol. Tot el patrimoni de Carmen i María José Godó, desaparegudes els anys 1984 i 1995 respectivament, va ser destinat a finançar accions beneficosocials. Manuel Morillo Olivera és l’actual president i l’administrador de la Fundació. Tota la seva vida ha estat estretament relacionada amb la família Godó, posseïdora de diverses indústries tèxtils i altres empreses i propietats a Catalunya. Va treballar amb els pares des de ben jove i, quan aquests van morir, seguí assessorant les tres filles solteres, fins que s’instaurà la Fundació. Va ser llavors quan la tasca del Sr. Morillo es féu més intensa fins al punt de vincular-se plenament a la gestió i la presidència de la institució: “Es necessita molt de temps per conduir-la com cal, perquè és molt potent. Som una de les poques fundacions que s’autofinancen, gràcies a la gestió del patrimoni que va deixar la família Godó. El fet que es dediqués únicament i exclusivament al benestar de nens i nenes, i de joves discapacitats, malalts i marginats m’ha omplert sempre de satisfacció personal i d’orgull envers la família i, en especial, vers Carmen i María José, qui varen decidir tirar endavant un projecte que les dignifica.”
Les accions de la Fundació consisteixen a cooperar en projectes beneficosocials i d’investigació. S’estableix contacte amb institucions, hospitals i universitats en els seus centres d’investigació i de desenvolupament de projectes per tal d’ajudar la infància i la joventut, a qui s’adrecen majoritàriament. Anualment es realitzen convocatòries d’ajudes i subvencions destinades a associacions que treballen amb infants i joves discapacitats: “De tots els projectes, seleccionem acuradament els més coherents amb l’atenció als menors en situació de risc i als minusvàlids físics i psíquics, i els que encaixen millor en la seva línia d’actuació. Així collaborem econòmicament en l’organització d’activitats.”
Durant 18 anys d’existència, el ventall d’obres ha estat força ric. Destaquen les campanyes per a la difusió de l’ús de la mediació en els conflictes de separació i de divorci; el Congrés internacional de Mediació familiar; el Congrés d’Adopció internacional; la Campanya d’Acolliment Temporal de Menors; programes de servei d’acolliment familiar i d’adopció d’infants amb necessitats educatives especials; activitats esportives adreçades a persones disminuïdes físiques i psíquiques; ajudes a entitats esportives per a incapacitats físics; programes de solidaritat entre pobles catalans i de l’Amèrica del Sud i col·laboracions en la rehabilitació d’un centre de dia.
Segons Manuel Morillo, és essencial, en la tasca de la Fundació, considerar la seva col·laboració amb la Generalitat: “La Fundació actua com a entitat subvencionadora i patrocinadora. Totes les actuacions, campanyes i col·laboracions les realitzem mitjançant la Generalitat, que té uns departaments específics com Benestar Social i Justícia, i unes agències autoritzades com l’ICAA (Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció) i com l’IRES (Institut per a la Reinserció Social), amb els quals estem en contacte permanent.”
La mediació familiar és un dels temes que preocupa la Fundació. A través de les campanyes i del Congrés internacional es pretén minvar el gran desconeixement que existeix en aquest àmbit. Una mediació oportuna pot evitar ruptures familiars que repercuteixen en els més febles, els infants: “Els assistents van augmentant i vénen d’Amèrica i d’Europa. Sortosament, creix l’interès col·lectiu per temes que afecten les futures generacions. Per part de la Generalitat, sempre hem comptat amb el reconeixement dels Consellers que valoren la nostra feina i ens feliciten.”
Una de les reunions multitudinàries que més èxit va tenir va ser el Congrés d’Adopció internacional, al qual van concórrer més de 400 persones: “L’adopció és un assumpte polèmic en el món actual. Des de la Fundació, intentem tractar-lo amb perseverança i molta dedicació, malgrat les grans contradiccions que observem en aquest camp. Insistim a celebrar reunions globals que aportin solucions a un problema espinós.”
A Catalunya, hi ha més de 2.000 menors desemparats o en situació de risc social. L’Administració s’encarrega de la seva tutela i els alberga en centres d’acollida i en residències infantils. Són nenes i nens maltractats i abandonats, infants orfes o desarrelats de les seves famílies per imperatiu legal, afectats de malalties psíquiques o cròniques com la sida. Contra aquesta situació tan lamentable, la Fundació lluita i coopera directament amb la Generalitat en la recerca de famílies acollidores i patrocina entitats com l’IRES o l’ICAA: “No resulta fàcil trobar famílies que es facin càrrec de nens amb necessitats educatives especials. No tenen una edat acceptable per les demandes d’adopció habituals. No són nadons, però necessiten molta ajuda. L’acolliment temporal o l’adopció especial no van dirigits a satisfer la paternitat sinó a garantir les necessitats d’infants desprotegits, a preservar els drets de tots els infants a tenir un entorn adequat on desenvolupar-se com a persones i perquè no estiguin condemnats a la marginalitat, la delinqüència o al fracàs personal. Malauradament, són fórmules que encara estan molt poc esteses a Catalunya i a Espanya. No hi ha una tradició ben arrelada al respecte ni tampoc una cultura social favorable. Per desgràcia, aquest col·lectiu normalment cau en l’oblit de la societat.”
Malgrat un panorama trist, però, la Fundació també viu moments alentidors: “És gratificant poder contribuir que tot un col·lectiu desfavorit s’integri una mica més en la societat”, ressalta Manuel Morillo, referint-se a les nombroses col·laboracions que, des dels inicis, la Fundació ha estat dirigint a les associacions esportives que centren la seva atenció a disminuïts físics i psíquics: “Quan m’inviten a competicions com els Jocs Paralímpics i tinc ocasió d’observar en directe com competeixen, en qualsevol categoria, nois i noies sense braços o cames, amb membres postissos, realment m’emociono. És preciós, em dóna vida i reafirma el meu sentiment de la solidaritat i del respecte.”
Una gestió del patrimoni “ben feta”, i “moltes ganes” resumeixen l’actitud entusiasta i incansable d’un home íntegre i sensible, Manuel Morillo. Actualment s’ha posat en marxa un projecte simbòlic: “Una de les propietats de la Fundació és una casa pairal del segle XVIII a Sant Jaume dels Domenys, a Tarragona. Volem rehabilitar-la, convertir-la en un centre per a persones de la tercera edat malaltes, discapacitades, per a nens afectats de sida i per a infants en tràmits d’acolliment familiar.”