Martí Sabrià Deulofeu
PC, 13è VOLUM. Associacions professionals

Sr. Martí Sabrià Deulofeu

UNIÓ D’EMPRESARIS D’HOSTALERIA I TURISME DE LA COSTA BRAVA CENTRE

Text del 2002.

“Les temporades turístiques s’han perllongat i s’han hagut de buscar altres  tractius, a banda del sol i de la platja.”

La Unió d’Empresaris d’Hos­­taleria i Turisme de la Cos­ta Brava Centre és una entitat d’àmbit comarcal, amb més de 400 associats –propietaris o titulars d’hotels, restaurants, bars, etc.–, amb molta activitat i gran influència en l’àmbit empresarial. La Unió va néixer el 1977 coincidint amb la nova llei d’associacions del període democràtic. El 1978 va obrir la primera seu social a Palafrugell i des d’aleshores ha fet un llarg recorregut que l’ha portat a una total professionalització dels seus serveis. L’equip tècnic el formen trenta persones que ofereixen serveis integrals a l’empresari. Inicialment la Unió va sorgir per fer front a les moltes reivindicacions sindicals pendents després de l’etapa del sindicat vertical, etapa que va donar pas a un replantejament dels seus objectius: “Hem intentat detectar els problemes dels nostres associats per trobar-hi solucions pràctiques. No hi ha en el sector associacions empresarials que desenvolupin una labor tan complexa com la nostra. A més, hem creat altres entitats vinculades al mateix projecte i hem intentat aplicar els avantatges de l’eco­nomia d’escala.”

L’entitat compta amb departament laboral, fiscal, d’enginyeria, de compres, de comercialització, etc.; ha creat marques turístiques i gastronòmiques, en definitiva, serveis especialitzats en l’àmbit turístic i treballa perquè l’empresari s’estalvïi uns diners i pugui trobar en un sol espai els mateixos serveis que li oferia el mercat de manera dispersa: “Generem una relació professional i de confiança mútua entre els professionals de la Unió (advocats, tècnics en turisme, arquitectes, dissenyadors gràfics, etc.) i els associats.”

L’entitat desenvolupa un paper important en l’àmbit turístic català que ha donat els seus fruits. La seva ha estat una aposta per la qualitat. “Hem demostrat que la Unió no ha estat un projecte accidental. Hem apostat per un model diferent i fins i tot les Administracions públiques s’interessen per la nostra labor. El Baix Empordà és la zona d’Espa­nya amb més participants en els Plans de Qualitat Turística Espanyola de la Secretaría de Estado de Turismo. Hi ha una dotzena d’establiments certificats i hem aconseguit que 27 establiments més de la Unió hagin sol·licitat ajudes per certificar-se en les normes ISO i sistema Q per als propers dos anys.”

L’any 1999 el Baix Empordà va ser nomenada zona pilot del Pla de Qualitat de restaurants. La persona que va de vacances busca sentir-se relaxada i fugir de la quotidianitat, i això està a les mans del servei. A les ciutats passa la situació inversa: l’hostaleria és cada vegada més despersonalitzada perquè el client va a la ciutat per negocis. “Evidentment, els nostres preus tripliquen els d’altres zones turístiques, però el turisme és de qualitat, sobretot anglesos, americans i escandinaus que s’interessen per la nostra cultura. Els oferim viatges en globus, en ultralleuger, lloguer de barques, excursions amb bicicleta, i moltes altres possibilitats que són conseqüència de la inventiva de la gent de la comarca.”

També han creat una cadena d’hotels independents per vendre les places hoteleres dels establiments familiars a Europa. “La unió de forces fa que els hotelers tinguin més possibilitats de trobar clients de fora. La idea va sorgir per fer més fortes les empreses familiars, un model molt estès a Catalunya. Procurem que aquest tipus d’hotels sigui més competitiu. Aquesta cadena és Costa Brava Verd Hotels, que agrupa 62 hotels amb 6.000 llits i que representa el 50% de l’oferta de la comarca. Els llits els comercialitza la cadena a tota l’Europa occidental. Així, hem deixat de dependre d’intermediaris externs amb uns interessos diferents dels nostres i ara treballem amb clients finals que busquen espais amb identitat i els oferim continguts paisatgístics, socials i culturals. A més, les temporades turístiques s’han perllongat i per això també s’han hagut de buscar altres atractius, a banda del sol i de la platja.”

Els projectes que engega la Unió tenen un índex de participació molt elevat, tot i que el soci no hi està obligat a participar: “El 1996 vam donar forma d’entitat a un grup de restaurants que durant alguns anys havien desenvolupat tasques de promoció gastronòmica sota el nom de La Cuina de l’Empordanet, que s’ha convertit en un dinamitzador permanent de l’activitat gastronòmica catalana.” El 2001 es va crear l’Aula Gastronòmica de l’Empordà, un espai obert a tothom amb l’objectiu de ser un centre de trobada per als professionals i un lloc de debat que fomenti l’intercanvi amb altres indrets i tendències. També és un punt de trobada de productors i elaboradors, un aparador de totes les iniciatives entorn de la gastronomia del país. La Unió també ha creat una entitat paral·lela, Costa Brava Centre Cooperativa, dedicada a serveis de gestió i de subministrament de productes per a l’activitat hotelera. A més, organitza des del 1981 una Festa Gremial i atorga els premis TIMÓ per guardonar les persones i entitats que han afavorit els interessos turístics del territori.

La Costa Brava ha patit un cert desordre urbanístic que arranca especialment del boom dels anys seixanta i setanta i la Unió és conscient que el territori s’ha de preservar, ja que és una riquesa que el turista aprecia: “Aquests errors històrics s’han repetit. Ara es fan cases adossades iguals que les del cinturó barceloní.”

Però la pressió social i demogràfica sobre el territori també s’ha de tenir en compte: “A la zona de l’Empordà hi ha 94.000 residents tot l’any, i al mes d’agost arriben als 600.000. La necessitat de serveis durant aquesta època de l’any es multiplica per sis, però, en canvi, no es prenen mesures per dotar la comarca de noves infraestructures. El que no pot ser és que els municipis es venguin territori, patrimoni, per suportar la despesa econòmica que comporta aquest augment demogràfic. El principal patrimoni turístic de l’Empordà és el paisatge.”

Des de fa dos anys la Unió ofereix un cicle formatiu de grau mitjà de cuina i sala que imparteix junt amb el Departament d’Ensenyament. “Cal formar persones en aquestes especialitats, ja que es tracta d’una professió que s’ha de fer per vocació. A la temporada d’estiu, el sector hoteler necessita personal que s’ha d’anar a buscar fora. Seria important que les escoles de formació creessin vocacions per generar gent jove preparada tècnicament però també, i especialment, psíquicament.” La Unió porta endavant projectes i iniciatives que contribueixen a aportar qualitat al turisme de l’Empordà. En definitiva, és un referent per a altres zones turístiques de Catalunya.