Text del 2002
La Fundació Informàtica i Cultura va néixer l’any 1997 per iniciativa del Centre d’Informàtica d’Osona i d’un grup de professionals del sector de la formació motivats per una clara vocació social. El primer objectiu de la Fundació és contribuir a formar a les persones perquè puguin desenvolupar-se en l’anomenada Societat de la Informació, propiciada per les Tecnologies de la Informació i de la Comunicació (TIC).
Presideix la Fundació Ramon Canals Tremolosa creador del Centre d’Informàtica d’Osona el 1982 amb seu a Vic. “Les noves tecnologies estan generant un canvi social, també laboral i personal, que a poc a poc va incidint en tots els aspectes de la vida de les persones. El problema de l’analfabetisme torna a aparèixer amb una nova cara: l’analfabetisme tecnològic, que impossibilita l’accés a la informació i el saber desenvolupar-se en la nova societat. Alhora apareixen noves barreres: les de l’accés físic i de l’accés al coneixement. Pel que fa al físic, es poden generar desequilibris en el territori davant la implementació de la banda ampla en les comunicacions, i crear zones al nostre país amb diferents velocitats d’accés i possibilitats. Per altra part, no tothom té la possibilitat física d’accés ni la formació adequada per fer-ho. Si bé la Fundació col·labora en la implementació estratègica en el territori de les TIC, la seva ocupació se centra principalment en les persones i les empreses, per tal que ningú es quedi al marge de la nova societat.”
L’analfabetisme informàtic o tecnològic preocupa i és camp de treball de la Fundació. “Les noves tecnologies estan al carrer, entren a les cases i s’instal·len a les feines. Calen nous coneixements i habilitats de base per a tothom a fi d’evitar l’analfabetisme tecnològic funcional… Els pares amb els fills, la gent gran, els professionals, els joves… tothom necessita posar-se al dia i reciclar-se per no quedar al marge, no només professionalment, sinó com a persona. Les tasques d’informació i els projectes formatius que impulsa la Fundació van en aquestes direccions. Una de les accions que s’han portat a terme amb més il·lusió ha estat afavorir la formació tecnològica per a gent gran.”
Les possibilitats que les TIC ofereixen al món de la cultura són impressionants i obren noves perspectives de difusió i vivència de la realitat i del llegat cultural del país. “El poder avançar en aquesta línia de difusió cultural és també una de les fites de la Fundació. Així, la informació, la difusió i la formació en les TIC i les seves possibilitats, tant personal com professional o social, esdevenen els pilars de l’acció d’aquesta entitat. Creiem que les TIC poden millorar les relacions humanes, l’enteniment de cultures, el treball comú, el coneixement de realitats diferents. Alhora, cal vetllar per evitar l’homogeneïtzació cultural i potenciar el respecte a la identitat col·lectiva i personal. Només si les persones, les entitats, l’Administració i les empreses del nostre país formen part activa de la nova societat, aquest territori serà present i podrem difondre i potenciar la nostra identitat.”
El Centre d’Informàtica d’Osona acumula una experiència de 20 anys en la formació en informàtica i en noves tecnologies. “Al Centre s’hi han format més de 19.000 persones amb un ritme actual que supera les 2.000 anuals. Compta amb un important equip humà i de recursos tècnics que li permet portar a terme accions formatives de tot tipus amb un alt nivell de qualitat. El Centre d’Informàtica d’Osona està situat entre els centres de formació informàtica amb més prestigi de l’Estat. La Fundació aprofita els recursos i l’experiència del Centre d’Informàtica d’Osona per dur a terme accions i projectes amb clar interès social i/o cultural. Els reptes són molts, les possibilitats també. La Fundació vol aportar a la societat projectes, estudis, informació, formació i accions que ajudin a tothom a treballar sense impediments i a desenvolupar-se en la nova societat.”
El Patronat de la Fundació està format per persones del Centre d’Informàtica d’Osona i per professionals independents. Josep Armengol és el vicepresident de l’entitat. L’equip tècnic està format per professionals que col·laboren en els diferents projectes que es duen a terme. “En aquests moments estem treballant conjuntament amb l’Ajuntament de Vic i el seu Institut de Promoció i Economia en campanyes com la de Tothom a Internet, centrades a Osona, perquè ningú es quedi al marge d’aquest fenomen. L’experiència ha estat molt positiva. Hem desenvolupat un ampli estudi de les empreses de la comarca d’Osona respecte les Tecnologies de la Informació i la Comunicació que ha aportat molta informació sobre la realitat i les necessitats de les empreses del nostre entorn. N’ha sortit la proposta del projecte Osona Tecnològica que té l’objectiu que la comarca es posicioni dins la nova societat. S’ha col·laborat en el Pla Estratègic Osona XXI, així com en el Pla Director per a la Societat de la Informació a Vic, tasques encaminades a treballar en la implementació del projecte.”
Les noves tecnologies tenen moltes aplicacions en l’entorn cultural. “Les possibilitats són enormes. Internet permet crear continguts especials. Es va confeccionar tecnologia tridimensional per conèixer el Museu Episcopal de Vic en realitat virtual abans que fos obert al públic.”
La tecnologia no necessàriament deshumanitza: “La nostra experiència ens porta a pensar que és una eina i un mitjà que permet arribar a assolir fites personals i socials que amb altres mitjans són dificultoses. L’intercanvi d’idees, la comunicació i el contacte amb altra gent, el treball comú virtual, poden millorar la societat. Les tecnologies són eines, i cal saber utilitzar-les. La Fundació vol aportar aquest aspecte humà en la difusió i utilització de les tecnologies. S’ha de saber transmetre a les noves generacions que cal actuar amb uns valors i una ètica i aprendre a treballar i col·laborar amb gent molt diversa, difonent i conservant la pròpia identitat, alhora que entenent i defensant la diversitat.”
Són alguns dels reptes de la Fundació Informàtica i Cultura que continuarà treballant i col·laborant amb la societat per aconseguir que estigui plenament al dia, conscient d’un futur que depèn de tots i de la manera com l’encaminem.