PC, 20è VOLUM. Empenta i Coratge

STÉPHANE QUINNEZ, GINÉS GÓMEZ I MARTÍNEZ, ORIOL FONT I BELLART, JESÚS RODRÍGUEZ I CUESTA, XAVIER CASAJOANA I MOGAS

VOZTELECOM

Texto del 07-09-2009

El segment del mercat en què ens hem especialitzat és el de les PIME i, més concretament, en l’estalvi que els proporcionem amb el nostre servei de comunicació.

Per bé que la desaparició física d’una centraleta només té avantatges, acostuma a haver una reticència inicial a prescindir-ne.

Aquest primer semestre hem facturat un 70% més que el primer semestre de l’any passat. El nostre model de negoci, amb una clientela de tipus recurrent, suporta millor les situacions de crisi.

El negoci bancari a Espanya està regulat fins a l’última coma. Els bancs fan allò que els deixa fer la llei.

Tenim una legislació laboral que no estimula la productivitat, al contrari.

Perquè una empresa tingui possibilitats d’èxit cal, sobretot, que trobi un nínxol de mercat. Això és el que ha fet VozTelecom, tal i com ens ho explica Xavier Casajoana i Mogas, el seu director general. “El segment del mercat en què ens hem especialitzat és el de les PIME i, més concretament, en l’estalvi que els proporcionem amb el nostre servei de comunicació (telefonia i Internet). Oferim solucions dissenyades especialment per a elles, com és la telefonia IP. Les PIME, les empreses entre 2 i 25 empleats, són les grans oblidades de les grans operadores.”

VozTelecom fou fundada el 2003 i té una plantilla de 35 persones. “Som cinc emprenedors: Ginés Gómez, Jesús Rodríguez, Stéphane Quinnez, Oriol Font i jo mateix. M’han triat a mi com a director general per la meva experiència anterior en el mateix càrrec a la filial espanyola de la companyia italiana Tiscali.”

VozTelecom destinà el primer any i mig d’existència a fer només recerca i desenvolupament. Un cop creada la tecnologia pròpia, els dos anys següents consistiren a vendre aquesta tecnologia a operadores. “La companyia espanyola Jazztel, la colombiana Orbitel i la mexicana Protel són clientes d’aleshores. De fet, el servei de PIME de VozTelecom és una línia de negoci que vam emprendre més tard, el 2007, quan veiérem les possibilitats de l’oportunitat de mercat a Espanya.”

L’objectiu de VozTelecom és que l’última tecnologia en telecomunicacions sigui fàcilment adquirible, també, per a les PIME. “Es tracta que, sense fer grans inversions, puguin tenir la mateixa tecnologia de les grans empreses i ser competitives. Una petita empresa, en comptes d’anar a Telefònica perquè li munti una centraleta, l’únic que ha de fer és contractar l’accés a Internet amb VozTelecom. A través d’aquest accés a Internet tindrà una centraleta en xarxa sense la necessitat de fer una inversió en l’equip.”

Dins la mateixa quota mensual de VozTelecom (29€ per usuari), s’inclouen, a banda de la centraleta i l’accés a Internet en ADSL, totes les trucades, tant a fix com a mòbil, i tant nacionals com internacionals (fins a 30 països). També permet l’ús d’una sala de conferències en xarxa, així com videotrucades o la bústia de veu de e-mail entre d’altres funcions avançades. “Tot això significa un estalvi del 50% al 70% en els costos habituals en comunicacions. Així les empreses controlen fàcilment la despesa en comunicacions, perquè és fixa.”

VozTelecom fa només d’operador de telecomunicacions. La tasca comercial la fa un canal de venda i distribució format per 200 empreses arreu d’Espanya. “Estem molt a sobre dels agents d’aquest canal de distribució i ens preocupem molt d’entrenar-los i informar-los. La nostra feina comercial consisteix, doncs, en captar distribuïdor i ajudar-los a vendre el producte.”

Un cop captat un distribuïdor, se’l forma perquè pugui començar l’activitat comercial. “El prescriptor dels nostres productes és una peça clau. Si no fóssim rigorosos en la seva formació no seríem líders a Espanya en aquest servei, com ara mateix ho som.”

No és fàcil que les PIME vegin la necessitat d’adaptar-se a la telefonia per Internet. “Per bé que la desaparició física d’una centraleta només té avantatges, acostuma a haver una reticència inicial a prescindir-ne. Sortosament, els prescriptors saben molt bé mostrar-ne els avantatges. A més, l’avenç tecnològic ha fet que els desajustaments en el funcionament que hi havia inicialment en la telefonia per Internet hagin desaparegut. Altrament a VozTelecom no tindríem 10.000 usuaris diaris.”

Un dels perills de VozTelecom des del punt de vista de la competència és que els grans operadors s’adonin algun dia que tenen molt descuidades les PIME. “No ens fa por que ens disputin els clients, perquè no comprenen les petites i mitjanes empreses. Saben desplegar xarxes i treballar per a mercats massius, però no poden oferir el nostre valor afegit, el tracte directe al client.”

En aquests moments, i sempre sota la premissa de la innovació constant, VozTelecom llança ara un nou producte. “L’Oigaa Office és un nou servei que pot posar en marxa el mateix client. L’hem dissenyat per a petites oficines de fins a sis empleats i funciona amb els telèfons Gigaset de Siemens. També té un cost de 29€ per usuari amb telèfon inclòs.”

Quan VozTelecom dissenya un producte sempre procura que sigui un servei fàcil d’utilitzar. “De fet, mirem d’ocultar la tecnologia. Els nostres clients no en compren, encara que aquesta sigui inherent a qualsevol innovació.”

L’actual crisi no afecta especialment VozTelecom. “Al contrari, els nostres productes són ideals per als temps d’austeritat, perquè l’empresa no inverteix en equipament, només paga una quota mensual per un servei.”

Tot i així, no es pot dir que la recessió no hagi frenat el creixement de l’empresa. “Som una companyia que creix trimestralment, i el creixement s’ha de finançar. El 2009 teníem previst oferir els nostres serveis a dos nous mercats europeus, però la dificultat de finançar a un preu raonable aquesta expansió ens ha fet retardar l’operació.”

A VozTelecom, però, són optimistes respecte a la seva quota de mercat. “Aquest primer semestre hem facturat un 70% més que el primer semestre de l’any passat. El nostre model de negoci, amb una clientela recurrent, suporta millor les situacions de crisis.”

Fa tres o quatre anys la banca feia costat a empreses en creixement com VozTelecom. Avui no. “La banca ja no creu en el creixement de les empreses. Està pendent només del curt termini, d’assegurar el deute i d’esperar un retorn immediat.”

El senyor Casajoana espera que la intermediació del Govern canviï aquesta situació d’estancament creditici. “Em consta que la Generalitat, a través d’ACC1Ó, està engegant programes per ajudar empreses de l’àmbit de la innovació a obtenir crèdits preferencials. Però tampoc podem esperar que la solució vingui del sector públic.”

En realitat, sobre els bancs s’ha fet molta demagògia. “No ens enganyem: el negoci bancari a Espanya està regulat fins a l’última coma. Els bancs fan allò que els deixa fer la llei. Per això no té sentit que un ministre declari que la banca és culpable de la bombolla immobiliària i del diner barat. Perdoni: la banca actua amb les normes que marca el Banc d’Espanya, és a dir, el Govern de l’Estat.”

Per això, la manca de crèdit és responsabilitat dels nostres dirigents. “Per què el Govern no fiscalitza els 200.000 milions que ha fiat a la banca? O millor encara: Per què no diu que aquests diners públics són exclusivament per sanejar la banca? Perquè no és popular dir-ho.”

Carrega també contra el Plan E. “8.000 milions han servit només per rebentar voreres. Quina riquesa creen aquest tipus d’obres per al país? S’han aturat a pensar les pèrdues en productivitat provocades pels carrers en obres, el perjudici causat als comerciants?”

Quant a la baixa productivitat, té les coses clares. “Tenim una legislació laboral que no estimula la productivitat, al contrari; amb uns sindicats que encara anomenen patrons els empresaris, ja està tot dit.”