PC, 20è VOLUM. Empenta i Coratge

TRAJAN SALAGEANU

METALOR DENTAL

Text del 13/05/09

“Un dels gran mèrits de la nostra empresa és la tasca de recerca i disseny de proves adequades per reconèixer la biocompatibilitat. Treballem conjuntament amb diferents universitats i tenim desenvolupaments propis que ens omplen d’orgull”

“A Espanya falta conscienciar-se que, com a pacient, també s’és consumidor. El dentista ha d’informar i donar opcions”

“Les mesures del Govern per pal·liar la crisi han estat desordenades i l’Executiu no ha tingut una actuació clara. No es poden canviar plans diàriament. Era obvi que la crisi es produiria per la bombolla immobiliària, una realitat que no s’havia d’haver negat i contra la qual s’havia d’haver actuat fa temps”

Trajan Salageanu és el director general de Metalor Dental, filial de la multinacional suïssa del mateix nom especialitzada en l’ús de metalls preciosos per a aplicacions dentals. La societat compta amb una àmplia i prestigiosa trajectòria dins el seu sector. “La casa matriu té 155 anys; començà amb l’afinat i la recuperació de metalls preciosos de qualsevol producte que els pogués contenir.”

Fruit de la seva bonança, “el negoci es diversificà amb la fabricació de productes que incloguessin metalls preciosos per a diversos usos, des de contactes elèctrics fins a peces de rellotgeria o aplicacions dentals. Al principi, establirem una única seu a Barcelona, però amb el temps ens adonàrem que el tipus de màrqueting que es feia de la part industrial i la dental eren ben diferents, i també els clients a qui anava dirigit. Per això, l’empresa es dividí en dos: una part industrial i una altra més científica, dedicada al món dental.”

L’alt nivell assolit per Metalor Dental dins el mercat mundial és sinònim de la qualitat del seu producte. “Som líders al nostre segment. Fabriquem a Suïssa, fet que garanteix la seva qualitat. La nostra producció és sotmesa a un assajador jurat que certifica els continguts dels metalls preciosos. També duem representacions d’altres empreses, però sempre vinculades al sector dental.”

Bàsicament, “produïm una gamma de 60 aliatges diferents que s’utilitzen per a la fabricació de corones i ponts dentals. Els aliatges poden variar, i solen ser d’or amb plata, platí, pal·ladi, indi o iridi, per exemple. Després això es recobreix amb ceràmica.”

Ara, però, hi ha empreses que ofereixen altres tipus de materials de diferent qualitat. “Hi ha materials no nobles que intenten guanyar terreny als metalls nobles, com l’òxid de zirconi o inclús el cromo níquel, un aliatge de molt poca qualitat. A la joieria està prohibit l’ús de níquel, ja que produeix al·lèrgies. Tanmateix, hi ha protèsics que el fan servir. A Espanya falta conscienciar-se que, com a pacient, també s’és consumidor. El dentista ha d’informar i donar opcions.”

Malgrat la crisi que es pateix a l’Estat espanyol, “el sector dental, especialment els implants, és el que més creix dins l’àmbit sanitari.”

Les noves tecnologies han possibilitat grans avenços al camp de la salut, també a l’odontològica. “Encara que aquesta evolució la trobem en segles anteriors, la informàtica ha estat decisiva per a l’evolució del món sanitari. Facilita molt la tasca de dentistes i cirurgians.”

Del material que fabriquen i venen se’n beneficien els dentistes, però “els nostres clients són específicament els protèsics dentals. La llei prohibeix que una mateixa persona exerceixi alhora les dues professions. Les tasques de cadascun estan definides perfectament. Hi ha una antiga reivindicació dels protèsics, que és poder facturar ells directament al pacient, igual que ho fan, per exemple, els òptics.”

Una altra demanda és “el reconeixement de la seva carrera. Avui és una branca de la formació professional i volen que es transformi en diplomatura universitària.”

Tot i el grau de desenvolupament de les noves tecnologies, la figura del protèsic serà sempre imprescindible per a l’obtenció d’un treball dental de qualitat. “Normalment, els protèsics són petits empresaris amb un o dos treballadors. A Espanya existeixen entre 4.000 i 5.000 laboratoris. El bon dentista vol un bon protèsic que dediqui temps a finalitzar la feina. Els grans laboratoris, en canvi, fan un treball més industrial. S’està començant a emprar el disseny per ordinador; s’escaneja el model dental, s’envien les dades i un sistema de fabricació automatitzada fa, a partir de blocs, la corona; però la tasca final sempre és en mans d’un protèsic.”

Una part fonamental en la fabricació dels productes de Metalor Dental són les proves a les quals han de sotmetre’s. “Ho anomenem biocompatibilitat. Abans d’oferir qualsevol tipus de material, s’ha de sotmetre a tractaments exhaustius de compatibilitat per assegurar-se que no sigui al·lergen. Els materials destinats a la boca es classifiquen segons la legislació europea com a materials 2B.”

Per tant, la investigació té un paper rellevant a la companyia. “Un dels gran mèrits de la nostra empresa és la tasca de recerca i disseny de proves adequades per reconèixer la biocompatibilitat. Treballem conjuntament amb diferents universitats i tenim desenvolupaments propis que ens omplen d’orgull.”

En trobar-se plenament consolidats dins el seu àmbit, “la nostra fita actual és defendre la nostra privilegiada posició al mercat. No podem expansionar-nos gaire perquè ja som líders indiscutibles al nostre sector.”

Per valorar la clau de l’èxit de Metalor Dental, Trajan Salageanu té clara la importància d’atendre les preferències dels seus clients. “El que més valoren són els cursos i les conferències que organitzem, dutes a terme per persones reconegudes del sector. Hem organitzat tres jornades d’Estètica Dental Avançada amb gran èxit de participació. Portar a professionals de renom –amb la fama assolida durant dècades– és fonamental per generar aquesta capacitat de mobilització. A més, contribuïm a l’apropament entre dentistes i protèsics. Per a nosaltres, això són jornades científiques, i per tant no realitzem cap publicitat.”

La visió que la clientela ha de tenir d’ells és la de proveïdors, no la de simples venedors dels materials que necessiten. “Ens veuen com partners, no com una empresa comercial que només vol guanyar diners. Els escoltem i els ajudem a resoldre els seus problemes.”

A banda de beneficiar a aquests dos àmbits professionals, “el final de la cadena és allò que més ens interessa: la satisfacció i salut del pacient.”

D’altra banda, “actualment Metalor Dental es troba en un procés de fusió amb la també multinacional suïssa Cendres et Métaux. Ambdues plegades conformaran una de les empreses amb més pujança del sector. A Espanya, el lideratge es veurà encara més consolidat, fet que permetrà mantenir tots els llocs de treball.”

La incidència de la recessió sobre el sector protèsic ha estat de diversa índole, però “els que treballem amb dentistes de prestigi i tenim un producte de nivell seguim tenint bastant feina.”

El senyor Salageanu opina que “les mesures del Govern per pal·liar la crisi han estat desordenades i sense una actuació clara. No es poden canviar plans diàriament. Era obvi que la crisi es produiria per la bombolla immobiliària, una realitat que no s’havia d’haver negat i contra la qual s’havia d’haver actuat fa temps. Els únics beneficiats han estat les entitats financeres, que encara tenen guanys. Caldria recuperar la confiança i fomentar, mitjançant els bancs, que la gent pugui gastar diners en la mesura de les seves possibilitats.”

Alguns clients de Metalor Dental s’han vist afectats per la davallada; “som conscients que el client pot travessar un mal moment i li oferim condicions perquè vagi liquidant el seu deute i es pugui restablir. És important oferir aquesta possibilitat perquè la bona relació amb la clientela és cabdal.”