Sr. Venanci Pellicer Perich
Sr. Venanci Pellicer Perich
PC, 19è VOLUM. Impuls immobiliari

VENANCI PELLICER PERICH

PUJOL MUNTALÀ, S.A.

Text del 2008

“Els automatismes per a portes són cada vegada més habituals en les noves construccions”

Els motoreductors de velocitat, els automatismes per a portes i els multiplicadors de velocitat eòlica són els tres camps principals d’activitat de Pujol Muntalà, S.A., un grup empresarial català amb una trajectòria de més de 80 anys en què ha demostrat la seva capacitat d’adaptació fruit de la incessant cerca de nous productes i de l’aplicació de noves tecnologies. El seu creixement continuat durant els darrers anys l’ha portat a situar-se com a líder en el seu sector a l’Estat espanyol i entre els principals productors del món. El gerent de Pujol Muntalà és l’Enginyer Tècnic Industrial Venanci Pellicer Perich, un directiu amb una dilatada i intensa trajectòria professional.

Al principi, el senyor Pellicer va treballar a la fàbrica tèxtil del seu pare a Navarcles i posteriorment s’incorporà a l’empresa Mai, un model de gestió industrial, on fou director de qualitat per a Espanya i Portugal, primer, i director de la fàbrica de Cervera, després. El següent pas va ser el fitxatge per Pirelli Manresa com a director industrial. “Ben aviat vaig desplaçar-me a Milà com a director industrial del grup Pirelli Pneumàtics, i passat un temps vaig tornar a Manresa com a director general. A continuació, vaig entrar en contacte amb el Grup Pujol Muntalà. El seu president, Òscar Pujol, tenia la intenció de professionalitzar una companyia amb un gran potencial i recorregut. Era una oportunitat per abocar el meu coneixement i el meu bagatge en una empresa de la terra. També era la manera de dedicar-me a la meva família i a la meva filla.”

El president, el senyor Òscar Pujol, tenia un objectiu clar: redirigir l’empresa i afermar-la en el marc de noves estratègies de futur. “El protocol familiar impedeix als seus fills treballar a l’empresa, una mesura molt interessant i encertada per separar la família dels objectius empresarials. Això suposa dipositar la confiança en un gerent que porta les regnes del grup.” L’esforç esmerçat en la reestructuració i professionalització de Pujol Muntalà ha donat els seus fruits. Especialitzat en motoreductors de velocitat per a la indústria en general des de fa 50 anys, en accionadors per a portes de garatges amb tots els accessoris i en multiplicadors per a energia eòlica, Pujol Muntalà compta amb una foneria pròpia, cosa que li atorga prou autonomia per no dependre de proveïdors externs, així com també flexibilitat, capacitat de resposta i rapidesa. Els quatre centres de producció del grup, els quals suposen una superfície edificada de 20.000 m2, es troben situats a la comarca del Bages. En aquests espais s’ha aplicat un sistema de producció eficient que ha estat fonamental per assolir el lideratge en el sector. La magnitud d’aquesta empresa es concreta en un catàleg de 46.000 articles amb productes en diferents fases d’acabat.

La divisió més dinàmica és la d’accionadors per a portes, que compta amb portes enrotllables, corredisses, de vidre, basculants, seccionades, batents, barreres, tubulars, electròniques, receptors i portes ràpides. “Aquest segment de la producció s’ha desenvolupat molt gràcies a l’intens creixement del sector constructiu els darrers anys, ja que cada vegada és més habitual que s’incorporin aquests mecanismes en les noves edificacions. Comptem amb una gran oferta de complements i amb multitud de solucions innovadores per millorar les prestacions dels productes tant en aspectes mecànics com electrònics.”

L’assoliment de nivells adquisitius elevats en una societat comporta que s’instal·lin més automatismes. “És un negoci interessant a Europa, però també en països amb creixements econòmics importants. Hem creat una filial al Brasil i ja comencem a produir-hi. La seguretat a les ciutats brasileres és fonamental. En el nostre país, en canvi, és per donar confort als habitatges. A més, venem aquests productes a tot Europa, principalment a Itàlia i França, però també a Portugal, Anglaterra, Alemanya, Grècia i, de manera incipient, a Polònia, Rússia i el nord d’Àfrica.”

L’aposta per la tecnologia pròpia és característica de Pujol Muntalà, que s’enorgulleix de la capacitat de creació i d’enginyeria del seu centre tecnològic. “Tota empresa familiar ha de tenir tecnologia pròpia i potenciar-la. El Departament d’Investigació i Desenvolupament de Pujol Muntalà és l’eix central de l’empresa. En el sector de la transmissió mecànica, som pioners i creem tecnologia puntera. Ara bé, cal més suport polític i institucional per afrontar i intensificar la recerca de les empreses. Teníem un negoci de fabricació de multiplicadors d’energia eòlica que no es pogué desenvolupar a Espanya, per això estem a Portugal, un país on el pla eòlic ofereix més oportunitats.”

D’altra banda, la producció de nous productes al nostre territori és difícil. “El mercat natural de Pujol Muntalà s’està desplaçant i cada vegada té menys sentit tenir nivells de producció elevats aquí. Realitats econòmiques com la xinesa i l’índia esdevenen importants per a nosaltres des del punt de vista industrial. Amb tot, considero que el know how i la tecnologia s’han de mantenir al nostre país.”

La seva política és de millora i innovació constants. “Tenim programari propi per a la gestió de l’empresa, que agilitza la gestió integrada dels serveis administratius i els centres de producció. En aquest sentit, és important pensar sempre en el client i les seves necessitats. El nostre personal està format i capacitat per oferir el millor producte i un servei excel·lent.”

El control tridimensional que s’aplica a les empreses del grup assegura la qualitat tecnològica del servei i dels productes i permet assolir l’eficiència més alta. “El concepte de millora continuada s’aplica amb l’objectiu d’aconseguir uns nivells de qualitat màxims.” La seva xarxa comercial adquireix un paper rellevant, amb solidesa a l’Estat espanyol i amb una forta implantació al mercat internacional. En l’actualitat, Pujol Muntalà es troba entre els deu principals fabricants de motoreductors d’Europa.