Sr. Vicenç Ramon Tur
Sr. Vicenç Ramon Tur
PC, 19è VOLUM. Impuls immobiliari

VICENÇ RAMON TUR

SECTOR IMMOBILIARI

Text del 2008

“Tot projecte empresarial necessita una bona formació, una sòlida experiència i un equip humà que treballi amb rigor i bon criteri”

Amb una sòlida formació i una intensa trajectòria, Vicenç Ramon Tur va fundar la seva pròpia empresa en el sector immobiliari fa sis anys. “Sóc llicenciat en dret i també Máster MBA per ESADE. La carrera de dret em va ensenyar a ser prudent i a aplicar el sentit comú per tractar de minimitzar riscos en el camp laboral. Durant els meus primers 10 anys de vida professional exercia com a director de patrimoni al Banco Vitalicio. El món de la gran empresa acostuma a ser una bona escola i em vaig proposar aprendre’n. Més tard, en decidir crear un grup empresarial dintre del sector immobiliari, sempre vaig tenir clar que un dels meus primers propòsits seria el d’instaurar-hi tots aquells procediments que havia assimilat treballant a la gran empresa.”

Vicenç Ramon Tur és, actualment, el màxim responsable del Grup Immobiliari RTV. “Dirigeixo una empresa que té la seu central a la ciutat de Barcelona i que també disposa d’una filial a Madrid.”

RTV és un grup promotor immobiliari que, alhora, comprèn diferents societats que compten amb diversos socis capitalistes externs, com és el cas, per exemple, de Caja Navarra. El moment en què Vicenç Ramon se sumà a aquest projecte coincidí amb una etapa molt fructífera per al sector. “Fa sis anys el món immobiliari vivia immers en un creixement important, era un moment àlgid i molt productiu. Tinc la impressió que, actualment, estem entrant en una fase d’estabilització en què el creixement serà molt més moderat. Personalment encaixo aquesta nova etapa com a quelcom positiu, perquè continuar treballant dins d’una conjuntura com la de fins ara fa més dificultosa la feina quan no es disposa d’una cartera de sòl important.”

Els elevats preus dels habitatges també són un impediment per a la venda i limiten la capacitat d’adquisició de la població. “Algunes dècades enrere la classe mitjana ho tenia relativament fàcil a l’hora d’adquirir un habitatge, però, avui dia, les noves generacions tenen veritables dificultats per comprar, atès que els salaris no han pujat amb la mateixa proporció que el preu de l’habitatge. Com a promotor penso que el més beneficiós per a tothom és poder vendre amb fluïdesa i, com més assequibles siguin els preus dels immobles, més senzill resultarà vendre’ls.”

La inflació dels preus ha propiciat la creació d’una nova estructura financera per les empreses promotores. “Hem hagut de preveure un nou escenari. Fa ben poc encara era del tot habitual realitzar vendes sobre plànol. Actualment, a conseqüència de l’elevat valor de l’habitatge, la situació comença a canviar i haurem de saber assumir el fet que, en acabar una obra, possiblement encara ens en quedarà un percentatge elevat per vendre. És imprescindible, doncs, disposar de la capacitat necessària per finançar aquesta falta de venda, que pot arribar-se a prolongar durant més d’un any.”

El sistema de treball de RTV Grup Immobiliari desenvolupa una gestió integral de tot el projecte de promoció immobiliària. “La nostra tasca consisteix a comprar un sòl, gestionar el projecte amb una llicència d’obres, construir-hi i vendre els habitatges. En definitiva, la nostra empresa és responsable de cada una de les passes que s’han de seguir des de la compra d’un terreny fins als tràmits de postvenda. Normalment acostumem a tenir unes deu promocions en marxa, la qual cosa permet que, aproximadament, puguem sortir al mercat amb uns 150 o 200 habitatges l’any.”

Tot i que el principal objectiu de RTV Grup Immobiliari és la venda, sovint adquireixen una petita part dels habitatges que promocionen per tal de mantenir-los en règim de lloguer. “Això ens permet disposar d’una estructura que ens pot donar estabilitat en cas que les circumstàncies esdevinguin negatives; adquirim un patrimoni que genera noves rendes periòdiques per cobrir els nostres costos fixes. Principalment, la nostra zona d’acció engloba la ciutat de Barcelona, però també treballem a l’àrea metropolitana, com és el cas de l’Hospitalet, Cornellà de Llobregat o Sant Cugat del Vallès.”

En ocasions s’emeten opinions que no deixen en bon lloc el negoci immobiliari i es parla de la dedicació a aquest món com una manera poc meritòria d’obtenir beneficis. “Aquesta mala fama l’hem adquirida perquè, en general, la gent no coneix en profunditat el nostre àmbit laboral. De mals professionals sempre n’hi ha hagut en tots els sectors, però això no és motiu suficient per responsabilitzar totes les persones que ens hi dediquem. Costa molt esforç sortir endavant en aquest camp i, si bé a la llarga pot esdevenir una feina que aporti bons beneficis, no cal oblidar que també es tracta d’un sector que es mou dins un gran risc econòmic. Perquè prosperi, tot projecte empresarial necessita una bona formació, una sòlida experiència i un equip humà que treballi amb rigor i bon criteri. S’ha de tenir en compte que el nostre és un terreny que inclou tot un conjunt de bons professionals, ja que el fet d’haver estat un sector en ple creixement ha contribuït que bona part de persones dedicades a la banca, al camp de l’enginyeria o a tasques empresarials hagin acabat vinculades al negoci immobiliari.”

Però el verb especular continua emprant-se pejorativament. “Aquesta paraula s’acostuma a utilitzar en un sentit negatiu quan es fa referència al sector immobiliari, però considero que sempre que el procediment sigui legítim i es desenvolupi d’acord amb el que està establert per la llei, especular no vol dir altra cosa que invertir, i realitzar inversions és quelcom del tot lícit. En tot cas, hauria de ser l’administració qui resolgués el problema actual de l’habitatge. És important difondre que el sector immobiliari satisfà xifres molt elevades en quantitat d’ impostos dels que se’n beneficia tothom.”