TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

Vicenç Villatoro i Lamolla – Escriptor i periodista

27-02-2014

Fets i paraules

Perquè les societats avancin, calen fets i calen paraules. Cal acció, però també reflexió. Cal fer coses, però també compartir-ne el testimoni. I fan falta sobretot ponts entre els fets i les paraules, entre l’acció i la reflexió, entre el testimoni individual nascut de la pràctica i la reflexió compartida en la que aquesta acció troba sentit. Això val per totes les societats i per tots els àmbits de la vida col·lectiva. Però és encara més imprescindible ara i aquí, a la Catalunya actual, amb els riscos i les oportunitats que té davant, entre els efectes socials dolorosos d’una crisi molt més profunda del que vam diagnosticar i els primers símptomes de recuperació que apunten cap a una societat i una economia nova i diferent. I si cal en tots els àmbits, probablement cal més en el de l’economia i l’empresa, on tan sovint els esforços individuals han quedat injustament ocults per manca d’un espai compartit on projectar-se i donar-se a conèixer.

En aquest sentit, el llibre que el lector té a les mans és una eina valuosa de coneixement del present, però també d’empenta per al futur. Perquè és precisament un lloc de trobada entre els fets i les paraules. Un pont entre l’acció, l’experiència concreta i pràctica de moltes persones del món de l’empresa, i la reflexió col·lectiva on aquests esforços es troben i obtenen sentit. El llibre mateix, la seva idea fundacional, la seva realització i el seu vincle amb un projecte amplíssim d’una enorme utilitat i ambició –que inclou molts altres llibres germans– és un exemple del que necessitem avui més que mai per evitar els perills i aprofitar els camins que s’obren: capacitat de fer, de pensar, d’entendre i de preveure. I en aquest sentit la feina continuada i generosa que ha fet el seu autor, Àngel Font, d’horitzó ampli, recollint experiències d’acció i línies de reflexió, amb una obra amplíssima de creació i de recerca, mereix tota la simpatia, l’admiració i el reconeixement.

Com sortirem bé de la crisi, que afecta les nostres empreses i la nostra societat? Fent i pensant. Amb accions i amb paraules. Amb ambició i amb informació. Connectant el que pensem i el que fem. Tot el recull valuós de testimonis vitals i intel·lectuals que aplega aquest llibre alimenta un mateix diagnòstic: el món canvia de pressa, cal adaptar-se al món nou, cal preveure els canvis, cal pensar abans de fer, però també cal fer després de pensar. Som ja en un món connectat, on la gent anirà i vindrà, on hi haurà pols d’activitat i de recerca repartits per tot el planeta. N’hem de ser. I d’important. Això vol dir investigar. Això vol dir ser excel·lent: no podrà ser en tot, però sí en algunes coses bàsiques. Això vol dir arriscar-se, i per tant que el fet d’arriscar-se, d’emprendre, de crear, tingui prestigi i reconeixement social. Gent nostra se l’ha de jugar. Gent nostra se n’anirà fora, a formar-se i a fer. Gent de fora vindrà aquí, si en sabem prou. Hem de ser un nus de la xarxa. Llibres com aquest són una eina necessària per aconseguir-ho. Perquè no n’hi ha prou amb fer coses: cal trobar les paraules per dir quines coses cal fer, quan i de quina manera. I no n’hi ha prou amb pensar discursos i arguments: cal dur-los a la pràctica. Fer empreses. Fer recerca. Fer reflexió. Fer ponts. Fer llibres.