Sr. Vicente Pérez Pérez
Sr. Vicente Pérez Pérez
PC, 19è VOLUM. Impuls immobiliari

VICENTE PÉREZ PÉREZ

HANSGROHE, S.A.U.

Text del 2008

“La filosofia de la nostra empresa és innovar, fent productes de molta qualitat, que durin molts anys, tant en el disseny com en la tècnica”

Hansgrohe, S.A.U. és una multinacional alemanya dedicada al món de les aixetes, dutxes i sanejament d’aigües, entre d’altres activitats. Aquesta empresa creada el 1901, tradicional i innovadora alhora, està dirigida pel senyor Klaus Grohe, fill del fundador, Hans Grohe. Al capdavant de la filial espanyola, amb seu a Molins de Rei, hi ha el senyor Vicente Pérez Pérez des de fa 15 anys. “Tota la vida m’he dedicat a aquest sector. Als 14 anys, mentre estudiava, ja treballava en un magatzem de lampisteria. Després d’un temps com a representant, vaig entrar en una altra empresa d’aixetes i, finalment, vaig començar a Hansgrohe, on he pogut desenvolupar tota la meva experiència.”

La filial del Baix Llobregat és la primera que la multinacional creà fora d’Alemanya, ara fa 35 anys. “Actualment comptem amb 25 persones en plantilla, la resta de l’activitat es realitza a través de representants. Les nostres instal·lacions, ampliades al juny de 2007, consten de 800 m2 d’exposició i oficines i 1.800 m2 de magatzem.”

La marca Hansgrohe és una de les més reconegudes dins del sector de les aixetes i dutxes. “Es tracta d’un camp ampli que inclou aixetes, sistemes de dutxes (teledutxes, dutxes de gran mida per a paret i sostre), panells i cabines de dutxa i sauna, banyeres i fins a tot tipus d’accessoris per completar el bany i tota la tecnologia implícita. Dintre de l’empresa Hansgrohe comercialitzem quatre marques: Hansgrohe, Axor, Pharo i Pontos. Amb la marca Hansgrohe fabriquem tant aixetes de gamma mitja com dutxes, desguassos i accessoris. Axor és la marca de col·leccions de disseny realitzades per creadors de renom mundial com Philippe Starck, Antonio Citterio o Jean Marie Massaud. A Pharo s’inclouen panells de dutxa, cabines de dutxa i sauna i banyeres d’hidromassatge. Finalment, Pontos és la marca per al reciclatge d’aigües grises.”

El senyor Pérez se sent orgullós de formar part d’una empresa capdavantera en innovació i disseny. “Hansgrohe és una de les firmes pioneres a apostar pel disseny en el món de les aixetes, de manera que venem alhora un producte i un concepte de bany, una idea. Som una de les empreses del sector que més innova i desenvolupa. El disseny confereix qualitat al producte. La filosofia de la nostra empresa és innovar, fer productes de molta qualitat que han de durar molts anys i que, pel que fa al disseny, no es poden quedar antiquats. El disseny ha de perdurar amb el producte.”

Una altra de les apostes fortes d’aquesta companyia és la protecció del medi ambient: l’estalvi o el reaprofitament de l’aigua són presents en tots els seus productes. “Quan vaig entrar en aquesta empresa em sobtà la quantitat de mecanismes i d’innovació que tenien per a la protecció del medi ambient. Hi estem molt implicats. Per exemple, al 1993, a la nostra fàbrica a Alemanya ja es col·locaren plaques fotovoltaiques al sostre. Ja trobaves conceptes que al nostre país no es coneixien o no es valoraven, com l’estalvi de l’aigua o el reciclatge i aprofitament dels materials en els processos de producció, que aquí tot just ara esdevé una preocupació.”

Fruit de l’interès per la recerca i la innovació, Hansgrohe posseeix un departament que s’hi dedica exclusivament i que ha creat productes que compleixen aquestes directrius. “Hem desenvolupat un mecanisme que permet reduir el caudal d’aigua de les aixetes fins a un 50%. També hem creat un sistema que arrossega aire i el barreja amb l’aigua a l’interior de la dutxa. Fa la sensació de la pluja i gasta menys aigua que una dutxa convencional, sense perdre plaer ni confort.”

Tot i això, també subministren productes que demanen els clients amb els quals es busquen les prestacions d’una gran dutxa on, evidentment, l’estalvi queda en un segon pla. “D’una banda hi ha l’estalvi i, de l’altra, el culte al cos. A la gent li agrada molt l’aigua i vol prendre una bona dutxa.”

A poc a poc, però, cada vegada més s’incrementa el nombre de persones interessades en saber de quina manera es pot estalviar aigua. “Al nostre país, la gent, en general, té uns hàbits que no tenen massa en compte aquestes coses. Però com més va, sobretot entre el jovent, més creix aquesta sensibilitat de protecció del medi ambient. Això ens reafirma en seguir les nostres investigacions, per aplicar-les en els nostres productes i aconseguir millores tècniques que ajudin el medi ambient. Un principi molt arrelat dins la família Hansgrohe és protegir el món, evolucionar d’acord amb ell.”

Així doncs, Hansgrohe cada vegada més ofereix productes que afavoreixen la protecció del medi ambient. “L’última iniciativa, que porta set anys comercialitzada, és un sistema, l’Aquacycle (Pontos) que recicla l’aigua grisa, tant en l’àmbit domèstic com en l’industrial. Es col·loca en el moment de realitzar el projecte inicial, quan es comença la construcció, perquè hi intervé la disposició de les canonades d’aigua i desguassos. L’aigua de la dutxa, la banyera o els lavabos es regenera, sense usar productes químics, i s’envia a la cisterna (WC), a la rentadora o per regar el jardí, de manera que es pot fer servir dues vegades. En el camp de la construcció sostenible s’estan fent moltes coses; hem instal·lat aquest sistema a alguns hotels de Catalunya i tenim projectes, ja força avançats, per posar en marxa sistemes Aquacycle per tot Espanya.”

A Hansgrohe fabriquen des de productes senzills fins a altres tècnicament complexes, per això una de les grans preocupacions de l’empresa és la formació de tècnics qualificats. “S’ha de formar els tècnics instal·ladors, la qual cosa no sempre és fàcil, però hem fet i seguirem fent un esforç important per aconseguir-ho.”

Hansgrohe, per facilitar la formació d’aquests tècnics, ha creat a la central de Molins de Rei la seva pròpia escola. aquademie és la denominació que donem a la nostra escola de l’aigua. Tenim professionals que donen cursos de formació a venedors de botigues dels nostres clients i a tècnics instal·ladors. Quan la gent assisteix a algun d’aquests cursos descobreix moltes coses noves que li faciliten la feina, ja sigui en la venda o especialment en els muntatges.”

El senyor Vicente Pérez reconeix que a vegades no és fàcil donar a conèixer i fer arribar un producte com el seu al sector de la construcció i, per això, Hansgrohe compta amb una departament de prescripció. “Ens trobem que les memòries de les construccions vénen amb marques i models concrets, triats per l’arquitecte o constructor; el nostre producte normalment no era tingut en compte per aquests col·lectius. Així doncs, hem començat a visitar arquitectes, promotors i constructors, per descobrir-los una realitat diferent. Informem sobre uns productes que tenen uns alts nivells de qualitat i de protecció del medi ambient, que encaixen en els seus projectes. És una qüestió de difusió, nosaltres posem a l’abast dels professionals implicats la informació dels nostres productes perquè puguin valorar les grans possibilitats que ofereix Hansgrohe.”