Texto del 15-7-2009
Fem alta tecnologia i la posem al servei de metges, hospitals, companyies d’assegurances i empreses d’inversió sanitària.
Explorem les necessitats del mercat i les adaptem a una aplicació, a una tècnica o a un procediment, sempre sota la premissa de l’eficàcia i la reducció de costos econòmics i humans.
Tenim accés a la tecnologia i al talent, disposem d’unes 10 patents internacionals i una imatge de marca reconeguda i som pioners en el desenvolupament de tècniques quirúrgiques.
A l’àmbit internacional, Catalunya s’associa a la qualitat i a la seriositat. No valorem prou com és de valuós aquest apriorisme.
L’enginyer de telecomunicacions Xavier Arcusa i Villacampa, i la doctora Mailin Franco i Lissott, metgessa cirurgiana, són fundadors d’Intermedic, companyia barcelonina establerta l’any 1996 i dedicada al disseny, la fabricació i la comercialització de productes per al sector sanitari. “Les persones que integrem la plantilla d’Intermedic fem alta tecnologia i la posem al servei de metges, hospitals, companyies d’assegurances i empreses d’inversió sanitària.”
L’activitat d’Intermedic se centra, sobretot, en la investigació i el desenvolupament. “Apostar per la recerca i la innovació és fonamental per a la nostra empresa i per a la nostra societat, especialment en moments de crisi com l’actual. L’accés al talent, al capital humà, és, per aquest motiu, una de les nostres prioritats.”
Intermedic no només crea productes, sinó que també indaga necessitats. “Explorem les necessitats del mercat i les adaptem a una aplicació, a una tècnica o a un procediment, sempre seguint la premissa de l’eficàcia i de la reducció de costos econòmics i humans. El treball en equip és un dels nostres eixos, així com la motivació dels empleats.”
El know how d’Intermedic parteix de la matèria grisa del tàndem Arcusa-Franco. “Captem una necessitat de mercat i la treballem mentalment. En acabat, fem el plantejament tecnològic del desenvolupament i l’estudi econòmic que representaria. Finalment, si veiem tot el procés viable, involucrem el nostre equip de R+ D. El recorregut és, per tant, des de la necessitat de mercat fins a l’elaboració del projecte i a la creació del prototip, passant pels estudis multicèntrics.”
Aquest sistema d’actuació ha portat Intermedic a esdevenir una companyia pionera en el desenvolupament de diverses tècniques quirúrgiques, vinculades a tots els àmbits mèdics però amb especial incidència en el camp oftalmològic, en el vascular i en el quirúrgic en general. “Hem desenvolupat la tècnica endovenosa en el tractament de les varices i també la tècnica PL3D per tractar les hèrnies discals, que consisteix a fer una punció poc invasiva amb una agulla, la qual introdueix una fibra òptica que dispara un làser.”
I això no és tot: ja estan traient al mercat una nova tècnica, de la qual els acaben de concedir la patent, i que els permetrà consolidar la seva posició dins la branca mèdica de la urologia. “És un sistema làser per al tractament de la pròstata. Consisteix a introduir una fibra òptica per la uretra amb l’objectiu de vaporitzar la pròstata.”
En aquest àmbit, a Intermedic són del parer que encara queda molt per fer. “El làser és una llum amb capacitat de tallar, coagular, vaporitzar i desintegrar. És la solució a problemes que encara ni es coneixen. Totes les potencialitats del làser ja estan investigades, però les seves possibilitats d’aplicació tot just acaben de començar.”
La comercialització d’Intermedic té dues línies de negoci: la dermoestètica, orientada a dermatòlegs, cirurgians plàstics i metges estètics, per tractar l’envelliment facial, la flacciditat cutània, les lesions pigmentades, etc., i la quirúrgica, orientada a cirurgians generals, cirurgians maxil·lofacials, otorinolaringòlegs, oftalmòlegs, neurocirurgians, traumatòlegs, proctòlegs, ginecòlegs, cirurgians vasculars i uròlegs. “La comercialització al mercat nacional la fem a través de comercials propis –excepció feta d’Andalucía, on tenim un agent comercial–. A banda de la seu central a Barcelona, comptem amb les delegacions de Madrid i València. La projecció internacional la fem per mitjà de distribuïdors.”
En aquest sentit, Intermedic té presència gairebé al conjunt del planeta. “Som a un entorn globalitzat i, en un futur pròxim, hem previst instal·lar-nos als Estats Units.”
De fet, destaquen la importància de l’exportació. “Tenim accés a la tecnologia i al talent, disposem d’unes deu patents internacionals, una imatge de marca reconeguda i som pioners en el desenvolupament de tècniques quirúrgiques. L’exportació, per a nosaltres, doncs, és una prioritat.”
Els fundadors d’Intermedic remarquen que el fet de ser una companyia catalana ja resulta d’entrada un plus. “En l’àmbit internacional, Catalunya s’associa a la qualitat i a la seriositat. I dóna la sensació que no valorem prou com és de valuós aquest apriorisme.”
L’empresa acudeix a fires i a congressos nacionals i internacionals i es projecta també a través de diverses publicacions. “Com a imatge de marca és important assistir a esdeveniments d’aquest tipus, però el cost és elevat. D’altra banda, estem presents en publicacions, bàsicament americanes i europees, mitjançant la col·laboració de líders d’opinió.”
Recentment, Xavier Arcusa i Mailin Franco han editat un llibre. “És un estudi multicèntric sobre el tractament de varices amb làser, el primer que es publica en el món sobre aquest tema.”
Per la seva banda, la doctora Franco, en solitari, té pendents de publicació una dotzena de llibres en castellà i en anglès. “Són manuals d’aplicació de les nostres tècniques, i ja han servit d’escola a molts professionals d’arreu del món, perquè els adjuntem quan adquireixen un equip nostre. Són molt complets i, sortosament, han tingut una molt bona acollida.”
A Intermedic es feliciten que l’actual recessió no els hagi obligat a fer cap reajustament de plantilla. “Tenim el mateix personal que l’any passat.”
En qualsevol cas, lamenten que les administracions estatals no siguin sensibles a tots els avenços del sector privat científico-tècnic. “Malgrat l’existència de subvencions públiques, les càrregues administratives són tan elevades que és preferible recórrer a la banca privada, amb el perjudici que això comporta.”
La recepta de la doctora Franco per superar la davallada econòmica es basa en l’esforç i la tenacitat. “Les crisis són, també, una oportunitat. Malgrat la incertesa del moment, cal perseverar en el treball i reforçar la innovació a tots els nivells, així com la investigació, la tecnologia i la orientació al client. Igualment, és indispensable el treball en equip i la motivació de les persones. Hem de vigilar que empreses estrangeres no assoleixin una bona posició al nostre segment de mercat.”
Una de les polítiques empresarials preventives de la crisi és la diversificació, una aposta assolida per Intermedic des de fa anys. “La nostra vocació és la divisió quirúrgica, però la necessitat de diversificar ens portà a crear la divisió dermoestètica, que és un camp amb moltes possibilitats. En l’actualitat, estem obrint una nova divisió, la urològica, centrada en el tractament de la hipertròfia benigna de pròstata.”
Ja entrant en consideracions més generals, el senyor Arcusa veu amb un marcat esperit crític les mesures preses pels nostres governants per tal de contrarestar la crisi. “Tant el Govern central como l’autonòmic no estan implementat les ajudes promeses.” Des del punt de vista psicològic –un aspecte molt a tenir en compte en èpoques de desànim col·lectiu–, ambdós socis recomanen fer front a la present situació amb una actitud d’optimisme responsable.