Sr. Xavier Badia i Texidor
Sr. Xavier Badia i Texidor
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

XAVIER BADIA I TEXIDOR

CURTIDOS BADIA

Text del 04-12-2013

Si, com manifesta aquest economista i empresari, en la pell d’un animal se’n pot llegir la vida, en l’empresa familiar que encapçala, dedicada a l’adob pelleter, es pot llegir la història d’una indústria arrelada a la capital de l’Anoia. Convençut que els temps actuals reclamen, des del punt de vista econòmic, especialització, innovació, qualitat, aliances sectorials i impuls a l’exportació, creu que cal combinar-los amb els valors de solidaritat i proximitat de l’empresa familiar.

Un segle i quart en el sector de l’adob pelleter

Després d’haver cursat la carrera d’Empresarials, el 1997 em vaig fer càrrec de Curtidos Badia, S.A., empresa que aquest 2014 compleix 125 anys de trajectòria i que, des del seu naixement, treballa en el sector de l’adobat de pell. Sóc la quarta generació d’aquesta companyia, fundada pel meu besavi, que, quan arrencà, només tractava un producte: l’adobat de sola. El meu pare, Josep Badia i Enrich, va crear una segona línia de producció: la de l’empenya, que configura el tall principal de la sabata, associada a l’adobat al crom. L’any 1994 vam decidir tancar la línia de sola i, des de llavors, l’empresa s’ha centrat en l’adobat al crom.

Premi Carles Ferrer Salat com a Empresari de Futur

Als 23 anys, el meu pare em va plantejar un escenari amb tres possibilitats: tancar la fàbrica, oferir-la als treballadors, o que jo n’assumís la direcció; si ho feia, me n’havia de responsabilitzar del tot. Va ser així com, tan jove, em vaig convertir en el gerent de l’empresa. Val a dir que li dec al meu pare el know how, la confiança que va dipositar en mi i el mestratge en el moment de corregir passos en fals. A banda del treball a la companyia, també presideixo el Gremi de Blanquers d’Igualada, la depuradora dels adobers i l’Asociación Española de Curtidores, i ocupo la vicepresidència de la Unió Empresarial de l’Anoia. Recentment, Foment del Treball em va atorgar el premi Carles Ferrer Salat 2013 com a Empresari de Futur.

Reciclatge i transformació de la pell

La nostra activitat s’orienta a transformar la pell, pelant-la, adobant-la i tenyint-la per vendre-la als fabricants de sabateria, marroquineria i selleria. Un cop pelada, la pell es divideix entre la part del serratge i la part de la flor (que és la que nosaltres treballem) i es classifica segons la seva qualitat, que ve determinada per la mida, per la possibilitat de fer patronatges més grans. La matèria primera a Catalunya és molt bona, perquè aquí hi ha tradició d’estabular el bestiar. A més, la nostra tasca té l’avantatge de ser procés de reciclatge ja que, al cap i a la fi, la pell és un subproducte que no tindria cap altra sortida.

Riscos del sector

Tot i que el nostre és un sector molt madur, durant la darrera dècada hem transformat els processos per reduir estocs i costos. Treballem sempre sota comanda, i demanem uns mínims de producció. Per poder arribar al màxim de clientela vam crear un estoc amb 52 colors, i a partir del 2014 ho ampliem a 86. L’objectiu d’aquesta ampliació és facilitar la tasca dels petits clients que han de fer front a la gran exigència del mercat dels articles de luxe, ja que cal crear-ne de nous constantment: colors de temporada, formes… I s’ha d’assumir el risc que comporta innovar en productes que, si no tenen sortida immediata, perdran pràcticament tot el valor.

Industrialitzar els processos artesanals

Aquesta creativitat fa que nosaltres també influïm en les tendències de moda, tant pel que fa als colors com a les textures. Desenvolupem gravacions però no imitacions; volem simular la naturalitat de la pell. Quant a disseny, treballem en la millora tècnica dels productes existents partint de productes químics o de processos innovadors: rebaixem el pes de la pell, n’incrementem l’esponjositat, etc. El sector de l’adob de pells segueix uns processos artesanals i el que procurem és industrialitzar-los al màxim. Això comporta educar el treballador i oferir-li tasques de responsabilitat, que se senti part de l’equip i que entengui la importància de la seva tasca. D’aquesta manera aconseguim un producte singular que ens obre portes comercialment.

Avalats per la qualitat del producte, el nostre know how i la inversió en R+D+I

Els nostres clients són les principals firmes de luxe del passeig de Gràcia o de la Cinquena Avinguda de Nova York. El nivell d’exigència dels nostres clients ens marca uns estàndards de qualitat molt elevats; si no estiguéssim molt ben alineats en producte, creativitat, sostenibilitat i responsabilitat social corporativa, ens fóra impossible guanyar-nos-en la confiança. Afortunadament, la matèria primera ens avala, gaudim d’un know how de més d’un segle, invertim en R+D+I i desenvolupem un producte excel·lent.

85% de la producció destinada a l’estranger

Exportem el 85% de la nostra producció. Tot i que venem a tot el món, principalment tenim presència a Europa. L’exportació es concentra en un 35% a França, en un 35% a Itàlia, en un 10% a la Xina i, a la resta del món, en un 5%. A la vegada, França i Itàlia són els nostres principals països competidors, perquè capitalitzen els conceptes, respectivament, de savoir faire i de moda. Nosaltres prenem el millor d’aquests dos competidors i hi afegim, com a segell propi exportable, el caràcter seriós de l’empresari català. En el meu cas, agafo 70 avions l’any; només una generació enrere, aquesta mobilitat i aquest enfocament internacional hauria estat impensable.

Tradició pelletera d’Igualada

Als anys 80, quan la crisi del sector de les pells va fer obrir les fronteres, els italians disposaven de productes similars als d’aquí i molt més econòmics. Això ens va obligar a especialitzar-nos i elevar la qualitat, i ens va empènyer a exportar. A més, com que crec en la col·laboració, les noves generacions responsables dels diferents negocis familiars hem creat un clúster per fomentar la marca Igualada en el sector de la pell (ciutat amb 700 anys de tradició pelletera). Ara som capaços de seure junts per anar a vendre a la Xina cinc empreses fins fa poc competidores, rivals i hostils. Com a clúster, hem aconseguit impulsar a Igualada una planta conjunta de depuració, un màster universitari en adobs de pell (l’únic que s’imparteix a Espanya i un dels dos que s’ofereixen a Europa) i una càtedra conjunta per impulsar projectes de R+D+I aplicables a les empreses; i ara remodelem una antiga fàbrica per crear un showroom permanent de totes les companyies igualadines.

Treballar plegats genera sinergies positives

Avui és molt difícil que l’empresari pugui fer camí tot sol. El fet de poder anar junts ens dóna més força. En el futur, les ajudes a l’exportació segurament aniran destinades als clústers i als gremis, no pas a les empreses de manera individual. Tanmateix, ara com ara la crisi ha provocat que les associacions –que necessiten capital per mantenir-se– perdin afiliats i, per tant, pes específic. Potser la manera de tornar a fer-les grans fóra aglutinar gremis diferents. Treballar plegats genera sinergies positives i facilita emprendre accions comunes; per això seria idoni aplegar, per exemple, el gremi del tèxtil amb el de l’adob de pells.

Associats a la Marca Barcelona

La marca Barcelona ajuda a vendre, perquè és coneguda arreu del món, tant per l’equip de futbol, com pels Jocs Olímpics i la bellesa de la ciutat. El fet de treballar prop de Barcelona i de poder-nos associar a aquesta marca ha estat un component important d’èxit. Ningú sol mostrar reticències per venir a Barcelona, i les comunicacions, tot i que podrien ser millors (sobretot pel que fa a les connexions directes amb l’Àsia o amb Amèrica del Sud), són prou bones.

Cal donar suport a l’exportació

A través de l’ICEX, sempre hem tingut convenis d’ajuda per estar presents a fires internacionals, i la marca Espanya sempre ha estat als nostres estands. Però, malgrat que es parla de què el futur passa per obrir-nos a l’exterior amb un producte de qualitat, darrerament les ajudes a l’exportació s’han vist molt amagrides. I si tenim en compte que la Marca Espanya no té tradició exportadora (perquè és recentment que l’Estat s’ha llançat al mercat forà), el suport a l’exportació es fa més necessari que mai.

Els valors a l’empresa familiar

Els valors d’una indústria familiar, que mira a llarg termini i té cura dels seus treballadors, és difícil que els arribi a assumir una multinacional o una companyia que cotitza en borsa. A través d’aquests principis s’aconsegueixen altres objectius, com ara incrementar el grau de responsabilitat social, consolidar un equip compromès amb la companyia o transmetre una imatge de seriositat envers clients i proveïdors.

Promoure una Europa a dues velocitats faria recuperar el crèdit

Des que va esclatar la crisi, a Espanya es respira un ambient generalitzat de desconfiança, i aquesta és la imatge que transmetem a l’exterior. Els nostres bancs no gosen donar crèdit, i això impedeix que els emprenedors arrenquin nous projectes. És moment que les empreses recuperin el crèdit, i no només el crèdit bancari. Promoure una Europa de segona velocitat faria augmentar el tipus d’interès, i aquest fet, al seu torn, incrementaria el grau de confiança que generen tant bancs com empreses.

Respecte a la voluntat del poble

L’empresariat hauria de prestar atenció a quines són les demandes del poble, i respectar el sentiment democràtic de la ciutadania. En aquest sentit, crec que la consulta, com a acte democràtic reclamat per la ciutadania, s’ha de fer forçosament. Això no significa que, com a tothom, no em preocupi la qüestió d’una possible escissió, per la incertesa que comporta. Però al sector de l’adob de pell sempre hem viscut crisis i sempre hem estat capaços de tirar endavant.