Srs. Bisbe i Vives
Srs. Bisbe i Vives
PC, 19è VOLUM. Impuls immobiliari

XAVIER BISBE I VIVES, IGNASI BISBE I VIVES

ARBORÈTUM

Texto del 2008

Exteriorisme és aconseguir que l’entorn del jardí copsi l’atenció de l’interior i viceversa, de manera que tots dos espais s’integrin harmònicament.

Xavier Bisbe i Vives és enginyer tècnic agrícola i Ignasi Bisbe i Vives va estudiar Ciències Empresarials. Són germans i socis propietaris d’Arborètum, empresa que van fundar l’any 1995. Aquests joves empresaris, especialistes en el disseny i la construcció de jardins urbans, defineixen la seva activitat amb un neologisme força expressiu: “Exteriorisme significa dissenyar espais exteriors, transferir vida a jardins, terrasses i balcons urbans. Concebre aquestes zones com a parts essencials de la llar, on gaudir de moltes de les estones que passem ‘a dins de casa’. Perquè els conceptes dins i fora no són excloents, sinó complementaris i han de conviure amb harmonia. Exteriorisme és aconseguir que l’entorn del jardí copsi l’atenció de l’interior i viceversa, de manera que els àmbits s’integrin plenament. És, en definitiva, estudiar, dissenyar, equipar, imaginar les infinites possibilitats d’un espai que, tot i estant a l’exterior, pot esdevenir el veritable cor de la casa.”

L’empresa compta amb una plantilla jove integrada per prop de 40 professionals. “Hi ha dos interioristes, un arquitecte, diversos jardiners, dos directors de botiga, un responsable de mobiliari, altres encarregats d’altres àrees i personal auxiliar.”

L’any 2006, els germans Bisbe van crear la divisió Arborètum Contract, amb la finalitat d’oferir servei als hotels i empreses que volien revaluar els seus espais exteriors i treure’n el màxim rendiment. “Amb aquest nou departament, ampliem el ventall de clients, abans centrat en els particulars. Arborètum Contract ofereix una atenció específica i professional als sectors de l’hostaleria, el comerç, la restauració i les empreses de serveis en general. Els projectes més sol·licitats per hotelers i restauradors solen ser les zones de relax, els solàriums, els jardins urbans, les sales de reunions exteriors i les estances habilitades per a fumadors. La consolidació del departament Arborètum Contract és el nostre repte futur.”

Essencialment, l’àmbit d’actuació d’Arborètum se centra a Catalunya, com assenyala Xavier Bisbe: “Treballem, sobretot, a la ciutat de Barcelona i a la seva àrea metropolitana. Però hem desenvolupat projectes a Tarragona, Girona, Lleida, València, Madrid, Asturias i les Illes Balears. A Madrid, treballem per a una cadena de restaurants, amb la qual havíem fet tots els establiments de Catalunya. Un altre projecte en marxa és la jardineria d’un hotel a l’Empordà.”

Arborètum també és present en una innovadora promoció del centre de Vic. “L’edifici s’ha dissenyat de manera que tots els habitatges tinguin terrassa. Nosaltres en farem quatre, i la resta de pisos es vendran amb el projecte d’exteriorisme d’Arborètum.”

Ignasi Bisbe remarca els beneficis que comporten les plantes en diversos àmbits de la vida. “Les utilitats de les plantes són evidents. Hi ha estudis científics seriosos sobre la seva influència en els llocs de treball pel que fa a la reducció de les baixes laborals. A més, visualment, en qualsevol edifici, hotel o restaurant, entre tant ciment, proporcionen una agradable sensació de benestar i aporten vitalitat. Només amb això ja n’hi ha prou.”

L’àmbit de la jardineria ha experimentat una gran evolució. “Abans, la tasca d’enjardinament es basava tan sols en testos o jardineres i plantes. La majoria de terrasses s’utilitzaven senzillament com un espai visual i, de tant en tant, s’hi feia una barbacoa o s’hi prenia el sol. D’un temps ençà, amb la manca d’espai a les ciutats i amb l’elevat preu de l’habitatge, s’ha descobert que la terrassa és un espai que es pot aprofitar molt més. A aquesta evolució hi ha contribuït la introducció d’una gran varietat de materials i de recipients, amb els quals s’han aconseguit uns suports tan atractius que sovint treuen protagonisme a la planta que contenen.”

L’estil d’Arborètum podria qualificar-se de minimalista: “Quan ens trobem amb un espai com una terrassa, mirem de tenir-ne en compte tots els usos possibles: una zona d’estar, un solàrium, una dutxa, un sorral perquè hi juguin els nens, un menjador d’estiu… Tot això treu part de l’espai a les plantes. El fet de tenir un estil minimalista, amb un important component de disseny, fa que utilitzem poques plantes, però no perquè no els donem importància. La planta és bàsica i per això la posem al lloc adequat perquè sintonitzi amb el conjunt. Estudiem cada detall, els nostres projectes tenen l’aval de les firmes més prestigioses del sector, com Gandia-Blasco, Royal Botania, Emu, Indecasa o Point.”

Arborètum aposta per la transformació dels terrats en petits pulmons i espais d’esbarjo. “El 90% dels terrats de Barcelona d’ús comunitari estan desaprofitats. Amb la manca d’espais verds que hi ha a la ciutat, caldria una normativa municipal que en fomentés l’ús per treure partit a aquests espais comunitaris privats amb tantes possibilitats.”

De fet, els hotels de nova construcció ja els fan amb terrassa. “Fins i tot els hotels antics, quan fan una reforma demanen pressupost per condicionar la terrassa i s’adonen que la poden rendibilitzar ràpidament amb nombrosos usos i activitats.”

Tots dos germans asseguren que la publicitat boca a orella és l’eina més eficaç de difusió. “Treballem amb una cartera de més de 900 clients a l’any. Quan algú queda satisfet i té un familiar o un amic que necessita serveis de jardineria, ens recomana. També ve el consumidor al qual li ha quedat antiquada la terrassa que li vam dissenyar i vol renovar-la. La publicitat contractada és un reforç continu. Sempre som presents en les principals revistes de decoració, com Casa Viva o El Mueble, on inserim publicitat directa o reportatges amb continguts. També editem un catàleg, el qual s’encarta a La Vanguardia el dia de Sant Jordi.”

Arborètum és soci fundador i president de Jardinarium, primera central de compres de centres de jardineria d’Espanya. Igualment, és membre de l’Associació Espanyola de Centres de Jardineria i de la International Garden Center Association.