Sr. Xavier Magem Badals
Sr. Xavier Magem Badals
PC, 19è VOLUM. Impuls immobiliari

XAVIER MAGEM BADALS

SECTOR IMMOBILIARI

Text del 2007

La nostra és una professió que s’aprèn amb l’experiència que ens aporta el dia a dia laboral.

.

Amb 18 anys d’experiència en el sector immobiliari, Xavier Magem Badals és fundador i gerent de les empreses Finset Serveis Immobiliaris i Nou Espai Immobles, dos establiments situats a la capital del Bages. “Manresa és una població interessant per al sector immobiliari, una localitat que creix amb un bon criteri urbanístic que té en compte les necessitats dels ciutadans. Manresa i rodalia s’estan convertint en el tercer cinturó de l’àrea metropolitana de Barcelona.”

Els inicis professionals de Xavier Magem en el sector immobiliari es remunten a finals dels anys 80. “Em vaig iniciar en aquest món en una època pròspera, però ràpidament vam patir la crisi de l’etapa posterior als Jocs Olímpics de Barcelona. Recordo aquell temps com un moment difícil en què els professionals del sector vam haver de fer grans esforços per tal de sobreviure. Inevitablement, el fet de començar en aquesta professió durant una època plena de dificultats em va influir, i, professionalment, em vaig convertir en una persona extremament prudent.”

Afortunadament, però, aquella crisi va durar un període relativament breu de temps i, un cop superada, el sector immobiliari va començar a créixer fins arribar a sobrepassar qualsevol expectativa. “Efectivament, l’evolució que hem viscut ha estat excepcional i espectacular. De totes maneres, però, tinc la sensació que estem començant a viure el final d’aquesta etapa tan fructífera dels darrers anys. Considero que el fet que els tipus d’interès vagin a l’alça pot produir que, en un futur no gaire llunyà, la demanda d’habitatges pateixi un estancament. En molt poc temps les hipoteques han passat de tenir terminis de 30 o 35 anys a tenir-ne de 50. En qüestió de tres o quatre anys el preu de l’habitatge s’ha triplicat i les entitats bancàries han hagut de buscar noves fórmules financeres per tal que el comprador pugui satisfer unes quotes cada vegada més elevades. En el cas particular de la nostra empresa, actualment estem notant un ascens en l’oferta d’habitatges per adquirir però, per contra, la venda d’un pis ja no s’executa amb la mateixa rapidesa de fa un temps. Això em porta a pensar que en breu hi haurà més oferta que no pas demanda. Veig difícil que el sector immobiliari pugui créixer gaire més, el que sí que és probable és que s’arribi a mantenir, quelcom que ja consideraria prou positiu.”

Finset Serveis Immobiliaris i Nou Espai Immobles són empreses bàsicament especialitzades en el mercat de segona mà. “El 90% de la nostra feina consisteix en el seguiment del procés de compravenda d’habitatges de segona mà, i tan sols un 10% de la nostra activitat s’orienta cap a l’obra nova.”

Al capdavant d’ambdues delegacions es troben la Montse Figuls i l’Asun Gutiérrez, “dues col·laboradores de total eficiència i confiança”, que integren un equip de vuit professionals, la tasca dels quals consisteix a garantir els tràmits que sorgeixen en la gestió de la compravenda d’habitatges. “La nostra empresa es fa càrrec de tot el procés, des de l’inici fins al final. En la immensa majoria dels casos, nosaltres mateixos gestionem totes les operacions. Si bé és cert que ens mantenim en contacte amb una assessoria, només hi col·laborem en temes molt puntuals. Habitualment també és el nostre personal qui dirigeix i facilita la tramitació del préstec hipotecari en la compra d’un habitatge i qui supervisa totes les passes intermèdies que s’han de complir.”

Són moltes les persones que necessiten una hipoteca del 100% del preu d’un habitatge “i, si fossin elles mateixes qui acudissin a una entitat bancària, podrien trobar-se amb certs obstacles. En definitiva, nosaltres formem una empresa de serveis que fa d’intermediària, la qual cosa implica saber tractar amb gent que té interessos molt diferents: els que venen i els que compren. Per realitzar correctament la nostra feina hem de saber entendre’ls i conciliar-los. És important que disposem d’una certa predisposició psicològica, perquè, al capdavall, tractem amb persones.”

Com que l’habitatge és un element de primera necessitat per a tothom, el consumidor del sector immobiliari és molt divers. “En una feina com la nostra ens trobem amb persones de tot tipus. No hem d’oblidar que una part important de la nostra tasca està relacionada directament amb l’economia i, quan es tracta amb diners, les persones et poden arribar a sorprendre, tant positivament com negativament. Elaborar el procés de qualsevol tràmit mantenint una bona entesa amb el client acaba resultant beneficiós per a tothom que hi està implicat i penso que, per aconseguir-ho, el fet de tenir cura del factor humà és imprescindible. Indubtablement, la finalitat d’iniciar-se en qualsevol tipus de negoci és la d’obtenir uns beneficis econòmics, però l’experiència m’ha portat a adonar-me que, al final, el que sempre perdura són les relacions humanes.”

En els darrers anys el nostre país ha viscut una de les etapes més importants quant a canvis econòmics i socials, fet que s’ha vist reflectit de manera molt evident en el moviment del sector immobiliari. “Fins fa ben poc el perfil del nostre comprador era força definit, majoritàriament es tractava de persones joves que residien a la comarca i que buscaven el seu primer habitatge. Progressivament, però, s’ha produït una transformació i ha anat augmentant el volum d’habitants vinguts de comarques properes, principalment del Vallès i de l’àrea metropolitana de Barcelona. També hem notat un increment molt important de demanda per part de persones immigrants, un grup social que es troba en plena fase de creixement tant a Manresa com al seu entorn. Aquest canvi se suma al fet que les realitats i les necessitats socials d’avui dia són completament diferents de les d’un temps enrere. Actualment, un habitatge ja no s’adquireix per fer-ne ús durant tota la vida, sinó que hi ha una mentalitat de temporalitat molt estesa i la majoria d’hipoteques es cancel·len entre els 15 i els 20 anys perquè el consumidor té una clara voluntat de moviment.”

Per seguir endavant en el món immobiliari, és imprescindible mantenir-se informat i pendent de la transformació permanent que viu el sector. “És necessari estar molt atent a tots els canvis que es produeixen en el mercat. No crec, però, que per progressar en aquest camp existeixi cap fórmula concreta; la nostra és una professió que s’aprèn amb l’experiència que ens aporta el dia a dia laboral. Gran part dels professionals que exerceixen en el sector immobiliari són autodidactes, sobretot la majoria d’aquells que fa més de 15 anys que s’hi dediquen. Un dels aspectes importants per tal d’arribar a progressar, des del meu punt de vista del tot imprescindible, és envoltar-se d’un bon equip de professionals amb qui establir una bona xarxa de comunicació i treball.” Per això Xavier Magem destaca l’alta capacitat de les seves dues delegades d’oficina, així com esdevé simptomàtic el fet que entre els seus col·laboradors apareguin membres de la seva família, com en el passat la seva muller, l’Anna, o actualment la seva germana Laura.