14-02-2014
Barcelona, ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar
Com a alcalde de Barcelona, agraeixo la invitació a participar en aquest volum col·lectiu, dedicat al moment de crisi que vivim i a les perspectives que es presenten a les empreses de Catalunya.
Vivim, en efecte, un temps de crisi. Una crisi que va ser primer de la construcció i financera, per ser després econòmica, social, política i de les institucions. Una crisi de model d’Estat i, també, una crisi de model d’Europa.
El potencial de Barcelona i de la seva Àrea Metropolitana ens converteix en punta de llança de la recuperació econòmica del país. Tot i que comencem a albirar una incipient millora de la conjuntura econòmica, que comença a reflectir-se molt tímidament en el mercat de treball, no ens podem adormir.
A Barcelona estem convençuts que si volem encarar el futur amb confiança hem de seguir avançant com a ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar. Ajudant les persones i famílies que ho estan passant més malament, perquè tothom tingui un accés garantit als dos pilar bàsics d’una vida digna: treball i habitatge.
En aquest sentit, és imprescindible que, a més d’impulsar polítiques d’habitatge i ajudar les persones aturades a trobar feina, donem també suport a les empreses. Perquè, en definitiva, són les empreses les que creen ocupació. És per això que des de l’Ajuntament estem consolidant la plataforma Barcelona Growth. Ja hem posat en marxa projectes importants com l’Oficina d’Atenció a l’Empresa i el Centre de Recursos per a les Empreses, en col·laboració amb la Cambra de Comerç, des d’on s’ofereixen serveis actius relacionats amb la constitució i transmissió empresarial, el finançament, la cerca de treballadors, l’acollida d’empreses internacionals i la localització empresarial.
Barcelona té una economia diversificada amb sectors tradicionals molt competitius, com el comerç, la indústria, els serveis, el turisme, la logística o les noves tecnologies. Alhora, apostem per nous sectors estratègics de futur, com les tecnologies mòbils, el vehicle elèctric, l’energia neta, la biomedicina, l’agroalimentació o la nàutica. Som la Capital Mundial del Mòbil i ja estem impulsant projectes innovadors per posar la tecnologia mòbil al servei de les persones, i per millorar la seva qualitat de vida en àmbits tan diversos com l’educació, la salut, la mobilitat i el comerç. Perquè estem convençuts que les noves tecnologies i la seva aplicació en la gestió de la ciutat milloren el benestar i la qualitat de vida de les persones. En aquest sentit, els projectes d’smart cities constitueixen, sens dubte, un ecosistema fonamental en aquesta nova etapa de reactivació econòmica que s’albira en el futur.
Barcelona és també la ciutat del món que ha rebut més congressistes en els últims cinc anys i la tercera destinació europea més sol·licitada per celebrar esdeveniments empresarials aquest 2014. Un treball constant de millora i atracció de nous formats que es duen a terme des de Fira de Barcelona i el Barcelona Convention Bureau.
En un altre vessant, Barcelona s’està consolidant com un gran node d’activitat econòmica i una plataforma logística amb accés als principals mercats d’Europa, la Mediterrània, Àsia i Amèrica Llatina, i amb infraestructures de primer nivell com el Port, l’Aeroport, l’Alta Velocitat, el futur Corredor Mediterrani, la Fira, la Zona Franca o Mercabarna, el gran clúster agroalimentari del sud d’Europa.
Tenim, doncs, les eines, la il·lusió i tot el potencial per encarar el futur amb confiança. Perquè les nostres empreses tinguin en Barcelona i en l’Àrea Metropolitana un entorn favorable on créixer i des d’on puguin projectar-se amb força a tot el món.