Associacionisme professional

PC, VOL. 13. L’associacionisme professional

Les nostres arrels i tradicions amb l’Associacionisme Professional

La nostra terra ha vist néixer i evolucionar tants oficis com es coneixen. Uns varen venir de fora, altres es varen gestar aquí, però Catalunya sempre ha dut a la seva pell el treball i l’ofici que li dóna per viure. Famílies de llinatge conegut i gent del poble llueixen cognoms que parlen de la feina que feien els seus avantpassats: Ferrer, Serra, Teixidor, Fuster, Pintor… Aquest és el testimoni més irrefutable d’allò que significa la feina i l’ofici per a un català.

Les nostres ciutats tenen carrers amb noms d’oficis. A les nostres esglésies i catedrals encara hi ha altars que es conserven gràcies a les aportacions gremials.

En aquest llibre es pot gaudir de tota aquesta informació que ens endinsa en el fantàstic -però real- món de les nostres arrels i tradicions.

Diuen dels catalans que som garrepes i individualistes; ho diuen i si ho pensem una mica ens ho creiem. Mes, on és la nostra garreperia quan som capaços de treballar per al nostre col·legi professional, el gremi, la federació, l’associació, etc., dedicar-hi hores i diners a canvi, això sí, del reconeixement de la feina ben feta? O com és que sent individualistes no hi ha un català que no estigui associat a un o més col·lectius amb tots els compromisos que això implica?

La gran majoria d’institucions que neixen a Catalunya acaben sent federacions o confederacions nacionals o espanyoles. És per estar-ne orgullosos.

Del que aquí en podem gaudir poc és de reials acadèmies. Allò ‘reial’ s’ha quedat a la capital de l’Estat, amb alguna excepció que també surt en aquest llibre.

La història de Catalunya i molts moviments polítics i importants s’han fet al costat o de la mà d’institucions associatives que l’obra recull. Però també es recull, amb una certa tristor, entitats i oficis que el temps i les noves tecnologies han tirat o estan tirant als llimbs de l’oblit. Just hi hem estat a temps per parlar-ne. Exemple: Gremi de Sabaters, amb altar a la Catedral, i d’altres.

Tantes i tan il·lustres entitats, tanta història acumulada, tanta actualitat i perspectiva de futur, estan representades en aquest llibre per aquells que avui tenen l’honor de presidir-les. Tindrem un record fotogràfic de tothom, perquè la Història no oblidi qui va fer possible que avui encara tirem endavant amb l’empenta de sempre.

[maxbutton id=»1″ url=»http://www.testimoniosparalahistoria.com/volumen/associacions-professionals/»]