Empenta i coratge

PC, VOL. 20. Empenta i coratge

Un llibre necessari sobre els primers mesos de la crisi que s’inicia el 2008. Fet amb la col·laboració de 255 testimonis que han demostrat tenir Empenta i coratge.

A principi de l’any 2008 s’anunciava una crisi financera que podria capgirar els conceptes i les bases de l’economia a nivell mundial.

Els analistes financers i els virtuosos de l’economia predicaven un efecte dominó eminent: si Amèrica trontollava, Àsia i Europa trontollarien encara més fort.

A Espanya era any electoral i, després d’estar venent la imatge d’un país modèlic, que estava escalant els primers llocs del benestar i l’economia social, no es podien prendre mesures amb la mateixa urgència que a la resta d’Europa: això faria perdre les eleccions irremissiblement. La paraula crisi era rebutjada; per al Govern central, la crisi, simplement, no existia.

Davant d’un país desorientat i endeutat, d’un índex d’atur que s’anunciava catastròfic, d’una banca que abandonava els clients a la seva sort per autoprotegir únicament els seus interessos i d’una política econòmica sense nord, de pegat darrere pegat, l’empresariat es troba deixat de la mà de Déu i molt enfadat amb la classe política i les males previsions dels economistes. Es pot dir clarament que estava, i encara està, emprenyat.

Se li nega el crèdit, no se li renoven pòlisses ni línies de descompte bancari. Els famosos crèdits ICO són una burla; ningú hi té accés, sols els empresaris que ja van bé econòmicament. Reduir plantilles és tan costós que surt més rendible tancar l’empresa. Els xecs, rebuts bancaris i compromisos de pagament són paper mullat, i l’Estat no fa res per solucionar-ho. El mateix Estat i la resta d’administracions públiques endarrereixen més que mai els seus pagaments. I l’únic que se li acut al Govern és anunciar un augment de l’IVA per al 2010.

De tot plegat, i molt més, en dóna testimoni per a la història aquest valuós volum que s’ha fet amb la participació d’empresaris, alcaldes, acadèmics, assessors, col·legis i associacions professionals; 255 personalitats a les quals s’haurà d’agrair unes opinions que caldrà tenir en compte i no oblidar-les.

[maxbutton id=»1″ url=»http://www.testimoniosparalahistoria.com/volumen/empenta-i-coratge/»]